JU PP Medvednica odgovorila na naše upite o qudovima na Lipi: "Nemoćni smo"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.12.2022. 10:16:38
JU PP Medvednica odgovorila na naše upite o qudovima na Lipi: "Nemoćni smo"

Foto: HPD Lipa

Javna ustanova "Park Prirode Medvednica" odgovorila je na naše upite vezane uz devastaciju terena na Lipi koju su skrivili nepoznati vozači quadova.



Nastavno na vijest: KAKVI IDIOTI: QUADOVIMA PREORALI LIVADU NA LIPI I UNIŠTILI TEK POSAĐENE SADNICE LIPA, Javnoj ustanovi Park prirode Medvednica uputili smo upit u vezi spomenutog događaja, ali i općenito o odnosu prema suvremenim motoriziranim vandalima koji uništavaju naš krajolik, a odgovor prenosimo u cijelosti:


Prostor oko Lipe je li pod nekom posebnom zaštitom?


PD Lipa i vrh Lipa dio su prostora Parka prirode Medvednica, a park prirode jedna je od kategorija zaštite temeljem Zakona o zaštiti prirode. Također dio oko Lipe je zaštićen u kategoriji značajan krajobraz (niža kategorija zaštite od parka prirode).


Smiju li na prostor parka Medvednice dolaziti quvadovi ili druga terenska vozila?


Sva motorna vozila smiju dolaziti u prostor parka, ali se ne smiju kretati izvan javnih prometnica. Vožnja makadamima koji nisu javne prometnice dopuštena je interventnim i službenim vozilima kao i vlasnicima/posjednicima zemljišta unutar granica parka ili osobama koje upravljaju objektima na prostoru parka zbog dostave u objekte.


 Također nadalje dajem informacije da na žalost uvijek postoje pojedinci koji ne poštivaju propisana pravila ponašanja, jedni od takvih su i tzv. off-road vozači.


To su osobe koje voze uglavnom neoznačene ATV motore ili quadove te se voze šumom ili stazama koje nisu predviđene za motorna vozila, odnosno voze se izvan javnih prometnica i na žalost i planinarskim stazama i livadama.


Naravno da vožnja motornim vozilima pješačkim stazama nije dozvoljena , to definira i temeljni zakon. Vožnja motornim vozilima posjetiteljima dozvoljena je samo javnim prometnicama, no vrlo je teško takve osobe zaustaviti jer se čuvari prirode ne voze planinarskim stazama, a kao pješaci u nadzoru nalaze se u istoj poziciji kao i posjetitelji odnoso motori i quadovi projure kraj njih.


 Neposredni nadzor svih aktivnosti u zaštićenim područjima provode čuvari prirode temeljem članka 206. Zakona o zaštiti prirode NN 80/13, 15/18, 14/19, 127/19, a ovlasti su propisane člankom 209. istoga zakona.


Kako te ovlasti primijeniti definirano je Pravilnikom o načinu rada i postupanja čuvara prirode.


Što znači neposredni nadzor: to znači da čuvar prirode osobu mora zateći u nedozvoljenoj radnji.


Kako propisno kazniti prekršitelja: osoba koja je u prekršaju mora se dobrovoljno zaustaviti i dati svoje osobne podatke, čuvari prirode ne smiju uporabiti nikakvu prisilu.


 U praksi je teško zaustaviti osobu na motornom vozilu, osobito onu koja zna da čini prekršaj i u većini slučajeva neće dobrovoljno stati, a kako su redovito takva vozila neoznačena ne znamo o kome je riječ te se prekršajni postupak ili naplata kazne ne mogu provesti, već se o događaju sastavi zapisnik u kojem se navodi da je riječ o nepoznatom počinitelju.


Fotografije dostavljene na e-poštu Javne ustanove ukoliko vozilo nema registracijsku oznaku nemaju za prekršitelja nikakvu sankciju jer se ne zna o kome je riječ, također ako slučajno vozilo ima registracijsku oznaku i posjetitelj uspije fotografirati prekršitelja u tom slučaju informacije o događaju proslijeđuju se državnom inspektoratu na postupanje.


Niti nekoliko organiziranih akcija s prometnom policijom nisu dale rezultata jer prometna policija ne provodi nadzor izvan javnih prometnica, a takvi vozači kada ih pokušate zaustaviti produže šumom izvan staze.

 

Medvednica je izuzetno otvoren park prirode sa 70-ak pješačkih ulaza, na desetke makadamskih cesta (koje nisu sve javne prometnice) i nekoliko javnih prometnica stoga je nemoguće pokriti ulaze.


Radno vrijeme čuvara prirode ne pokriva 24  sata već jednu smjenu dnevno (40 sati tjedno). Ukupno je pet čuvara prirode na terenu i uz ostale poslove nadziru područje velike otvorenosti na 17938 ha površine. Kada se osobu u prekršaju zatekne i uspije legitimirati sastavlja se zapisnik te na temelju zapisnika optužni prijedlog, odnosno osobu se prekršajno prijavljuje nadležnom prekršajnom sudu.


 Obilazak istočnog dijela parka u koji ubrajamo i Lipu obično provodimo pješačkom ophodnjom jer naša službena vozila niti ne mogu savladati veći dio takvih šumskih puteva.


Martina Jurjević Varga

Rukovoditeljica Odjela nadzora i tehničkih poslova

Javna ustanova „Park prirode Medvednica“


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account