Jurnjava kroz Kašinu brine mještane

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.7.2020. 11:18:54
Jurnjava kroz Kašinu brine mještane

Foto: Screenshot

Cesta kroz Kašinu u noćnim satima postaje pista, iako pojedinci i danju jurnjavom divljaju autima i motorima.



Nekoliko Kašinčana obratilo nam se u ovom mjesecu ukazujući na veliki problem mještana tog prigorskog naselja, a to je bezobzirna jurnjava glavnom prometnicom kroz Kašinu, većinom u noćnim satima kad uglavnom caruju motori, ali i pojedinci u automobilima obijesnom vožnjom tjeraju Kašinčane u očaj. Posebno su ogorčeni roditelji male djece, tako da poneki, kako doznajemo, moraju lokotom zaključavati vrata na ogradama, kako bi spriječili ikakvu mogućnost da mala djeca nekontrolirano ne izlete na cestu, pred takve divljake. 


Više puta građani Kašine ukazivali su raznim mjerodavnim instancama na problem prometa, no konkretnog odgovora za sada nema. Čelnici Mjesnog odbora Kašina, predsjednik Miljenko Bertović i tajnik Tomislav Barbarić kažu kako su u posljednje tri godine nekoliko puta upozoravali više instance na vrlo opasan život u Kašini, jer pitanje je dana kada će se nešto dogoditi. Navodno su jednom dobili i odgovor od policije kako prema statistici na tom području nema težih i čestih nesreća, pa valjda prema toj logici i nema potrebe za traženim rješenjima smirivanja prometa. 


Na žalost, čini se da prema Hrvatskoj stvarnosti netko treba stradati, pa da mjerodavni počnu razmišljati o rješenjima.  A tražili su iz mjesnog odbora postavljanje kamera ili postavljanje radarskog pokazivača brzine s displejom  (iako obijesnim vozačima to baš ništa ne predstavlja, to je prije svega preventiva za normalne vozače), odnosno češće kontrole policije, no za sada od toga nema ništa. 


Kroz Kašinu prolazi državna cesta D29 i navodno se na nju ne mogu postavljati usporivači prometa, međutim, činjenica je da je na nekim drugim djelovima nekih drugih državnih cesta to bilo moguće. Čini se da je taj izgovor, samo izgovor da se ništa ne čini. 


Zgrada OŠ Kašina  je uz samu glavnu cestu, što je dodatan sigurnosni problem i roditelji su s pravom zabrinuti. Doduše, u zoni škole vrijedi ograničenje brzine na 40 km na sat kojeg malo tko poštuje, čak  i od onih malo prije spomenutih "normalnih" vozača. Jedina dobra je stvar što je uz samu školu postavljen osvijetljen pješački prijelaz s trepčućim svjetlosnim upozorenjima koji ipak psihološki djeluju na vozače, pa gotovo svi na tom dijelu malo pripaze. 


No, koliko je stanje prometa u Kašini neodrživo kazuje i Ivan Dokša koji nam se prvi javio s problemom i zajedno s nekolicinom sugrađana pokrenuto javnu fb grupu "Zaustavimo jurnjavu motorima i autima u Kašini". Objavili su i nekoliko video zapisa jurnjave kojim dokumentiraju istinitost navoda, a koje smo objedinili u jedan kraći video. Ukoliko se slažete s namjerom ove grupe, možete im se pridružiti bez obzira jeste li ili niste građanin Kašine. To se tiče svih nas, jer o problemu jurnjave našim cestama pišemo već dulje vrijeme, ali s gotovo nikakvim rezultatima.


Tek je u Popovcu u zadnje vrijeme postavljanjem brutalnih usporivača smiren promet i uglavnom eliminirana jurnjava glavnom prometnicom. Vijeće gradske četvrti Sesvete gotovo na svakoj sjednici raspravlja o prometu, desetke dopisa već su odaslali raznim instancama, obavili još više razgovora i predsjednik Kezerić  zamjenik Markota prenosili su obećanja raznih pročelnika, načelnika, direktora i tko zna koga sve ne, ali nevjerojatno je kako je u našem gradu na početku 21 stoljeća teško riješiti neki prometni problem postavljanjem obične kamere koja, kako se vidi iz slučaja Žerjavinca, čini čuda. 


Ne smatramo da će ovaj članak išta po tom pitanju promijeniti, samo se pitamo koliko bi ljudi trebalo stradati, koji je taj broj koji treba mjerodavnima da se konačno pomaknu i počnu nekaj delati.



Video: Sesvete danas/fb grupa Zaustavimo jurnjavu motorima i autima u Kašini

Vezane vijesti
Ažurirano: 27.9.2023. 13:40:59

Create Account