Jutrošnji se potres osjetio i na području Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.1.2020. 9:22:02
Jutrošnji se potres osjetio i na području Prigorja

Foto: EMSC

Potres magnitude 3,4 Richtera s epicentrom na području Marije Bistrice, osjetio se i na cijelom području Prigorja.


Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jutros u 08 sati i 53 minute potres umjerene jačine s epicentrom kod Marije Bistrice, 20-ak km sjeveroistočno od Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 3.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV-V  (četiri do pet) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. Potres se dogodio na dubini od 2 kilometra. Uz sesvetsko područje, potres se osjetio u Zagrebu i okolici, te na širem području Zagorja.


Nešto ranije, u 6,38 minuta bio se dogodio jedan vrlo slab potres, s epicentrom nekoliko kilometara zapadnije od ovoga i magnitudom 1,4 Richtera.  Na taj su nas potres upozorili čitatelji, a što smo provjerili u Seizmološkoj službi PMF-a.

"Da, u pravu ste, dogodio se taj vrlo slab potres, a kako je naša praksa da ne objavljujemo potrese slabije od 2 Richtera, tako o njemu nismo izvijestili", kaže nam dežurni seizmolog Krešimir Kuk, dodajući da je još jedan slab potres bio na približno istom području i nakon ovog srednje jakog u 8,53.

"Znate, nakon puno priče o potresima, ljudi su sad u panici, no trebamo reći da sve zgrade izgrađene nakon tragičnog potresa u Skoplju i osobito nakon Banjalučkog potresa, građene su u skladu s novim standardima i sve tako izgrađene kuće mogu izdržati sve potrese koji se na našem području mogu dogoditi", rekao nam je seizlolog Kuk.


Zadnji potres u Prigorju dogodio se 26.11.2018. u 8,23  s epicentrom na području Markovog Polja. Magnituda potresa u epicentru iznosila je 2,5 Richtera, a hipocentar se nalazio na dubini od oko 10 kilometara. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account