Kašinčani žele šetnicu uz potok i novi trg, Europa takve ideje voli

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.5.2022. 13:46:28
Kašinčani žele šetnicu uz potok i novi trg, Europa takve ideje voli

Foto: Ivan Dokša

Građani Kašine imaju viziju kako urediti i oplemeniti prostor svog života odnosno svoje naselje.




Članovi Vijeća Mjesnog odbora Kašina i vijećnik u GČ Sesvete Ivan Dokša, koji je i iznio ideju, žele unaprijediti svoje mjesto lijepom šetnicom uz kašinski potok, te izgraditi trg koji bi mogao postati buduće središte društvenog života.


Naravno da je preduvjet ugodnog šetanja uz potok po lijepo uređenoj šetnici, njegova čista voda, a ne kao danas prepuna fekalnih i drugih otpadnih sadržaja, jer Kašina, kao niti veći dio Sesvetskog prigorja nema javnu kanalizaciju. NO, odvodnja je za neku drugu, nadamo se, skoru priču.


Kako sami Kašinčani vide tu ideju? 


"Uređene obale potoka mogle bi se koristiti za brojne rekreativne, sportske i kulturne aktivnosti, kao tematska staza, hodočasnička ruta, ali i za druge sadržaje i manifestacije", govori nam Ivan Dokša, vijećnik u sesvetskom Vijeću i idejni motor tog vjerojatno središnjeg naselja Sesvetskog prigorja i nastavlja:


"Poznato vam je da se naselje Kašina dijelom nalazi na državnoj cesti D29, odnosno na pravcu koji vodi prema glavnom Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, a samim time kroz njega prolaze brojni hodočasnici. Realizacijom projekta

hodočasnike bismo skrenuli na sigurniji alternativni pravac. Ta je ruta već prepoznata od strane Hrvatskih cesta te je u tijeku realizacija projekta koji se na Kašinu spaja iz smjera Zagorja, a on seže sve do okretišta autobusa u Kašini.


Projekt šetnice uz potok Kašina mogao bi u konačnici biti povezan u gornjem dijelu naselja Kašina s projektom Hrvatskih cesta", kaže Dokša ističući i problem imovinsko-pravnih odnosa koje bi pri tom trebale biti riješene.


Sama šetnica bila bi dužine cca 4 kilometara uz koju bi se mogao ponuditi niz raznovrsnih sadržaja, a u jednom svom dijelu, vrlo blizu sadašnjeg središta, mogao bi se napraviti trg s također zanimljivim društvenim sadržajima.


Uz ovu je ideju izradio i video prezentaciju projekta Kašinska šetnica.


Na Kašinčanima je sada, kao i na Vijeću Gradske četvrti Sesvete da podrže tu ideju, ukoliko ju smatraju pozitivnom, a na Gradu Zagrebu da se izjasni, želi li nešto takvo izgraditi na svom prostoru. Dakako, uz europske novce, jer Europa u ovakve ideje koje za rezultat imaju podizanje razine kvalitete života i približavanje naših aktivnosti prirodi,  vrlo rado ulaže novac.


Video: Ivan Dokša

Vezane vijesti
Ažurirano: 24.11.2023. 11:43:10

Create Account