Korisnicima Gradskih vrtova u Sesvetama uručeni stručni priručnici

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.6.2020. 10:07:55
Korisnicima Gradskih vrtova u Sesvetama uručeni stručni priručnici

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Na području Sesveta nalaze se dva gradska urbana vrta sa 160 korisnika.


Tekovina suvremene civilizacije svakako su i urbani gradski vrtovi koji niču na područjima gradskog zemljišta koje još nije po urbanističkim planovima privedeno svrsi, a sve se više gradova i zemalja vodi idejom da upravo gradski vrtovi postanu prava svrha i uđu u buduća urbanistička planiranja.


Grad Zagreb na svom području ima nekoliko gradskih vrtova, a na području Sesveta nalaze se dva, jedan pokraj silosa bivše mesne industrije Sesvete, a drugi na Rimskom putu, oba u ukupnoj površini gotovo jedan hektar.


Gradski ured s partnerima svojedobno je taj prostor uredio za gradske vrtove na način da ga je ogradio, te temeljem određenog natječaja zainteresiranim građanima dao na korištenje po 50 vadrata vrta po obitelji, uz obvezu održavanja vrtova i uzgajanja vrtnih biljaka, a što se kontrolira. Oni koji zapuste "svoju" parcelu, ujedno gube pravo na nju.


Na prostoru Sljemena trenutno je 101 korisnik gradskog vrta, a na Rimskom putu vrtlari još 59 korisnika.

"Danas smo im podijelili stručnu literaturu Urbano biovrtlarstvo grupe autora, profesora s Agronomskog fakulteta iz Zagreba. Ta ustvari prilično debela stručna knjiga je ustvari najnoviji udžbenik za studente agronomije koji su usmjereni prema vrtlarstvu, ekologiji i krajobraznoj arhitekturi", rekla nam je Branka Mrakušić, voditeljica odjela za poljoprivredno zemljište pri Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo koja je pozdravljajući nazočne podijelila sa suradnicama korisnicima vrtova ove priručnike. Također podijeljene su i presadnice salate i začinskoga bilja.


Tom prigodom je nazočio kao domaćin predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić koji je dočekao i gradonačelnika Milana Bandića, a koji je stigao u fizički lošem stanju.


"Danas je imao jurnjavu po cijelom gradu, daleko  više negoli inače, pa si onda možete zamisliti što je sve uspio danas obići i na koliko mjesta stići, stoga nije čudo da je vrlo umoran", rekla nam je njegova glasnogovornica, opravdavajući zašto Bandić sam nije dijelio priručnike nazočnima.


U svakom slučaju gradski, odnosno ovdje sesvetski urbani vrtovi, nadajmo se, da će ući u planove Progirega, dakle projekta koji će urbanistički osmisliti preobrazbu bivšeg industrijskog prostora Sljemena u novohumani način života u kojem će svoje mjesto imati urbano vrtlarstvo.


Create Account