Kuna zlatica zapela na drvetu jedne prigorske okućnice

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.8.2021. 12:54:51
Kuna zlatica zapela na drvetu jedne prigorske okućnice

Foto: Sesvete danas

Kuna zlatica vjerojatno mlađe životne dobi nekoliko je sati boravila na borovima jedne prigorske okućnice kamo je pobjegla pred psom.



Kune zlatice u našim ruralnim naseljima nisu neka novost. Od navijek kune su posjećivale naša sela u potrazi za hranom, gdje su voljele krasti jaja, ali su vrlo rado pri tom zaklale koju kokoš. I to ne jednu! Ako bi uspjela prodrijeti u kokošinjac, nastajao je pravi kaos, jer radi se o nevjerojatnoj zvijeri vrlo umiljatog izgleda. Naime, kuna je jedna od vrlo rijetkih životinja koja ne ubija samo zbog prehrane, nego i iz čiste zabave.


I dan danas kune dolaze u naselja, no nisu baš toliko zamijećene, jer one su noćne životinje, te gotovo redovito love noću. U naselja rado ulaze gdje rade "inventuru"  dvorišta, no kako je sve manje peradi i drugih za njihovu prehranu važnih "namirnica", kune sve češće počinju hraniti otpadcima iz smeća, a što bi svakako  trebalo spriječiti i zbog ljudi i zbog tih u eko sustavu izuzetno važnih životinja.


One su vrlo čvrsto na vrhu hranidbenog lanca, danas se više ne love i ubijaju kao nekad radi krzna, pa je zbog toga njihova populacija značajno narasla. Kune su životinje u našem podneblju s vrlo razvijenom i stabilnom populacijom.  Izuzetno je to prilagodljiva zvijer, te kao takva ne uživa nikakvu posebnu zaštitu osim univerzalnog zakona o dobrobiti životinja. 


Ova naša kuna zapela je na dva bora, kamo ju je stjerala jedna kuja koja je vrlo pažljivo i savjesno čuvala svoje dvorište. Radi toga je provela na drveću (kuna ne kuja), nekoliko sati i nije se na vrijeme stigla vratiti u svoj brlog vjerojatno u obližnjoj šumi. 


Tek nakon što je vlasnik privremeno u kuću zatvorio kuju uz njeno vrlo demonstrativno negodovanje zbog gazdinog nerazumnog poteza, mala je šumska životinjica dužine oko pola metra plus još skoro toliko repa nakon nešto više od pola sata uspjela skupiti hrabrost, sići s bora i nestati u za čovjeka neprohodnom šipražju obližnje dugogodišnje zapuštene parcele. 


A domaćinova kuja bez čijeg doprinosa ne bismo imali prilike fotografirati i snimati rijetkog gosta, na kraju je za zadovoljštinu dobila veliku poslasticu. 


A nama ostaje uživati u ovim nesvakidašnjim danjim snimkama noćne životinje čiji dolazak i njihovo postojanje u našem okružju govori da još ima nade za naš eko sustav. 


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 7.12.2022. 13:26:38

Create Account