Lipaši u nedjelju na Horvatovom pohodu, pater Stjepan Horvat zasadio kloniranu lipu

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 10.1.2023. 20:28:39
Lipaši u nedjelju na Horvatovom pohodu, pater Stjepan Horvat zasadio kloniranu lipu

Foto: Vladimir Beštak

U gotovo proljetnom ugođaju u nedjelju je održan je 21. Zimski planinarski pohod od Sesveta do Lipe koji od 2016. godine nosi naziv Horvatov pohod.



Na početku pohoda, kod spomenika Hrvatskim braniteljima, predsjednica HPD LIPA Jasminka Fabijančić pozdravljajući prisutne prisjetila se siječanjskog dana 2003. godine kada je održan prvi pohod na inicijativu ondašnjeg predsjednika Društva Ivana Horvata. Tada je na pohodu sudjelovalo petero hrabrih Lipaša hodajući po dubokom snijegu. Ovaj puta je predsjednica pozdrave mogla uputiti puno većem broju planinarki i planinara, njima preko 120 iz planinarskih društava: HPD „Zagreb – Matica“, HPD „Željezničar“, HPD „Gorščica“, DPP Ivanić Grad, PD „Nikola Tesla“, HPD „Napredak – Stjepan Planić“, HPD „Sveti Patrik“ Samobor, PD „Medvednica“, Savez gorskih vodiča Hrvatske, PD „Izvor“ Kalinje, PD „Ptuj“, HPD „Lipa“ Sesvete kao i drugim izletnicima. Pohodu su se ponovo i ove godine pridružili planinari iz Slovenije koji su ovaj puta radosniji jer su nestale granične kontrole.


Pješačilo se stazom dužine 16 km od središta Sesveta, šumom Divjača te dalje preko Velikog vrha uz voćnjake i vinograde sve do medvedničkih šuma i 709 metara visoke Lipe. Na polovici puta, na prijelazu ceste Goranec - Čučerje domaćin je organizirao improvizirano odmorište gdje su se sudionici okrijepili čajem, kuhanim vinom te kolačima vrijednih Lipašica.


Dolaskom na Lipu, u planinarskom domu moglo se uživati u slasnim jelima vrijednih domara da bi se potom većina uputila do kapele Hrvatskih mučenika na zahvalno misno slavlje koje je predvodio pater Stjepan Horvat iz Družbe misionara Krvi Kristove. Na kraju mise je pater blagoslovio jednu sadnicu klonirane 600 godina stare lipe iz Planine Donje te je ona našla novi dom uz kapelu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account