Majčin dan – činjenice i zanimljivosti o proslavi ovog dana

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.5.2022. 13:10:27
Majčin dan – činjenice i zanimljivosti o proslavi ovog dana

Foto: Sesvete danas

Danas, 8. svibnja obilježavamo Majčin dan, „blagdan“ koji se obilježava diljem svijeta. 



Kao što samo ime kaže Majčin dan ili Dan majki posvećen je našim majkama, a u Hrvatskoj se redovno obilježava svake godine na drugu nedjelju u svibnju. Proslava ovog posebnog dana ima i različitu tradiciju u svakoj zemlji, stoga u nastavku pročitajte kako se Majčin dan obilježava u ostatku svijeta, te zašto i od kad ga obilježavamo.


Anna Marie Jarvis je žena koja je zaslužna za obilježavanje Majčinog dana. Naime ona je 12.5.1907. godine osnovala Memorial meeting Mothers day. Na taj dan ona je u Crkvi ženama dijelila bijele karanfile te ih potaknula na promišljanje cijenimo li naše majke dovoljno. Ovu predivnu gestu posvetila je svojoj preminuloj majci, koju su i ostali objeručke prihvatili. 1914. godine je Američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio Majčin dan nacionalnim praznikom, te odredio 12. svibnja kao datum obilježavanja. 

Kada malo dublje istražimo povijest čovječanstva možemo pronaći informaciju kako se proslave u čast majčinstvu održavaju još od vremena Grka i Rimljana. Oni su organizirali festivale i proslave u čast božica majki Rhee i Cybele. U određenim zemljama u Europi, a pretežito u Ujedinjenom Kraljevstvu Majčin dan se tumačio na drukčiji način. Naime, oni su taj dan obilježavali na četvrtu nedjelju u korizmi, kada su svi vjernici odlazili u svoju „matičnu Crkvu“ tj. u Crkvu koja je najbliža njihovu domu. Na taj dan vjernici su molili za posebnu nakanu.



Majčin dan u Hrvatskoj

Prva proslava Majčinog dana u Hrvatskoj bila je 15.5.1927. godine, a najavio ju je Katolički list, no nije poznato gdje se proslava održavala. Proslavu Majčinog dana od tad je počela organizirati Hrvatska katolička ženska sveza, tako što su na taj datum održavale svete mise u čast svim majkama. Nemojte se zbuniti ako pronađete informaciju kako su za obilježavanje Majčinog dana zaslužni Družba Braće hrvatskog zmaja, tako nas uči naša skorija povijest. Upravo se zato vrlo često povezuje 12.5.2000. godine kao datum prvog obilježavanja Dana majki. 

Zašto obilježavamo ovaj dan, nije potrebno posebno objašnjavati, ali je potrebno naglasiti kako je ovo jedna od najvažniji uloga u životu, a i svakako najtežih. Na ovaj dan posebnu važnost pridajemo i samohranim majkama, majkama koje su doživjele neki oblik nasilja, te majkama koje se bore za skrbništvo nad svojom djecom. Svakako ne treba zanemariti sve majke u svijetu bez obzira na njihovo stanje i poziciju. 



Proslava Majčinog dana u svijetu

Koliko se tradicije razlikuju pokazuje i ovaj primjer proslava Majčinog dana. Primjerice, u Etiopiji se svake jeseni obitelji okupljaju na višednevnog proslavi u čast majčinstva.  Priprema se velika gozba na kojoj se pjevaju i radosne pjesme. 

Tajland pak Majčin dan obilježava u kolovozu na rođendan njihove kraljice Sirikit. 

Najpoznatiji primjer proslave ovog dana je svakako u SAD-u. Za njih je karakteristično darivanje majki sa cvijećem i poklonima, a obitelji majkama daju dan odmora od svih kućanskih obaveza koje svakodnevno obavljaju. Mnogi trgovci su iskoristili ovaj blagdan i njegov potencijal, te su ga vrlo brzo komercijalizirali. Ubrzo se ta Američka tradicija proširila i na ostatak svijeta, a posebice na Europu. 



Zanimljivosti

- u SAD-u se razmijeni čak 120 milijuna čestitki za Majčin dan

- Majčin dan je jedan od dana kada uspostavi najviše poziva

- na ovaj dan posjećenost restorana se poveća za čak 62% u Americi


Izvor slika: Sesvete danas, Pixabay

Izvori:

https://www.history.com/topics/holidays/mothers-day

Autorica članka: Katarina Svaguša


 


Create Account