Male maškare nikakva epidemija ne može zaustaviti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.2.2021. 9:41:12
Male maškare nikakva epidemija ne može zaustaviti

Foto: Sesvete danas

Jedna snažna povijesna tradicija gotovo po cijelom svijetu, fašnik, zbog pandemije gotovo nigdje nije održan, no, male maškare obilazile su svoje susjedstvo.




Fašnik, fašink, poklade, mesopust, karneval i tko zna kako se još zovu ovi maškarani običaji koje su mnogi narodi izmislili kako bi otjerali zimu i zle duhove, te dočekali proljeće i novo rađanje prirode. Vjerojatno su ti običaji od pamtivijeka i duboko su ukorijenjeni u kolektivno biće mnogih naroda, pa tako i našeg. 


U skladu s time, običaj je i da se na dan fašnika djeca maskiraju i potom obilaze svoje susjede i obližnja kućanstva gdje redovito odrecitiraju ili otpjevaju neku pjesmicu, odnosno otplešu neki ples i zauzvrat dobiju neki mali poklon kao što je krafna, bombon, čokoladica ili koja kovanica odnosno nešto sitnog novca. 


Nekada su djeca po prigorskim selima na fašnik skupljala jaja, pa se tako u "dobroj godini", doma znalo donijeti i "nasad jajec". 


Na žalost, sve je manje tih lijepih običaja, ali još uvijek ima djece koja na fašnik obilaze svoje naselje i uveseljavaju sumještane. Tako je bilo i ove godine, unatoč epidemije, ali djeca su ionako zamaskirana, a većinom u kuće nisu ulazila, nego su sve obavili "s vrata". A ako su i ušli, sve je to kratko trajalo, pa je bilo u skladu s epidemiološkim mjerama. 



Sinoć smo uspjeli zateći grupu malih maškara u Vugrovcu, no, gotovo smo sigurni da ih je bilo po svim prigorskim naseljima, pa i drugdje. 


Samo da nam se tradicija ne zatre, a djeca su kroz ovakav oblik aktivnosti, za njih igre, najbolji način da očuvamo neke naše običaje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.2.2024. 9:55:49

Create Account