Mali i veliki na Noći muzeja u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.1.2022. 10:35:57
Mali i veliki na Noći muzeja u Muzeju Prigorja

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Muzej Prigorja i ove je godine sudjelovao u tradicionalnoj Noći muzeja, fizički i virtualno.



Ovogodišnja Noć muzeja, jedinstvene svjetske muzejske manifestacije koju su nekoliko godina prije pojave pandemije počele kopirati i neke susjedne zemlje, održana je u doba još uvijek plamteće pandemije koronavirusa, no za razliku od lane kad je sve bilo samo virtualno, ove je godine, prema procjeni samih muzeja, moglo se pristupiti i fizički, naravno poštujući epidemiološke mjere.


U sesvetski muzej ove se godine moglo i fizički uz ograničeni broj posjetitelja, te virtualno, a odaziv je bio u okviru očekivanog i realno mogućeg. Uz stotinjak virtualnih posjetitelja, šezdesetak građana posjetilo je sesvetski muzej i fizički gdje su mogli razgledati izvrsnu i jednu od jačih izložbi posljednjih godina, Pučku pobožnost u Prigorju, koja je otvorena s početkom adventa i ostaje u postavu do proljeća. Ovu vrlo značajnu etnološku izložbu prikaza prigorske pučke pobožnosti, ne samo za božićne blagdane, nego i Uskrs i druge velike  vjerske blagdane potpisuju Dubravka Habuš Skendžić i Jagoda Vondraček Mesar, koja je sinoć imala još jedan zadatak, vodila je zainteresiranu manju grupu posjetitelja muzeja središtem Sesveta, tumačeći pri tom povijesne značajke pojedinih zgrada, ujedno govoreći   i o određenim povijesnim trenucima i osobama. 


U izložbenom prostoru Muzeja Prigorja mogla se razgledati skupna izložba likovnih radova likovne grupe Ostvarenja Sanele Đurinec Raič pod nazivom "Što svijetu sada treba?". Izložba je bila dopunjena mogućnošću izražavanja posjetitelja koji su na pripremljene papire mogli dopisati što to doista svijetu sada treba, a potom su papiri bili zalijepljeni po zidovima uz izložene slike. A bilo je prijedloga u vidu: Plin, proljeće, odlazak korone, mir i dobro, ples, ljubav....


Neočekivan, ali veseo i radostan doprinos ovoj manifestaciji u sesvetskom muzeju dale su i male plesačice sesvetske plesne grupe Step by step koje su njihove mame dovele u Muzej Prigorja, a one su po vlastitoj želji i na radost svih nazočnih i posjetitelja i djelatnika muzeja otplesale, bolje rečeno otstpale nekoliko plesova što je dalo dodatnu draž ovoj muzejskoj noći. 


Uz besplatnu ponudu kataloga mnogih dosadašnjih izložbi, Muzej Prigorja ponudio je na prodaju mnoge brošure iz vlastitog izdanja, te druge tiskarske proizvode, kao i dobar izbor suvenira od kojih posebno treba istaknuti ekološku torbu - ruksak ručno izrađenu od konoplje s tiskanim etno motivom iz Dumovca. 



Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account