Mali znanstvenici u vugrovečkom vrtiću ponovo izvodili pokuse (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.1.2020. 14:51:35
Mali znanstvenici u vugrovečkom vrtiću ponovo izvodili pokuse (video)

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Polaznici najstarije grupe - Vlakići, vugrovečkog dječjeg vrtića ponovo su imali znanstveni dan u kojem su izvodili pokuse.



Nakon što su prošle jeseni djeca iste skupine bila oduševljena fizikalno - kemijskim pokusima, učiteljica fizike prof. Karmen Prugovečki ponovo je zajedno s njima u ponedjeljak, 20. siječnja održala zanimljive pokuse. Ovoga puta isključivo fizikalne. 


Tako su se djeca susrela s pojmom statički elektricitet kad su vunenom krpicom natrljali štap od umjetnog materijala koji im je potom privlačio vlasi ili papirnate konfete, a isti je efekt bio i s natrljanim napuhnutim balonima koje je nakon trljanja po zidu držao električni naboj. Električni naboj bio je kriv i za okretanje plastične slamke na boci koje je beskontaktno tjerao naelektrizirani plastični štap ili plastično ravnalo.


Mali su se znantvenici susreli i s bežičnim prijenosom energije uz pomoć plazma svjetiljke, a bežičnim električnim tokom tom su prigodom zasvijetlile žarulje u njihovim rukama iako nisu bile spojene ni sa kakvom instalacijom. Naravno bila su to luminiscentna rasvjetna tijela kakvih imaju mnoga domaćinstva. 


Djeca su dakako premala da bi možda shvatiti ove pojmove, ali im je bilo zanimljivo gledati kako pljeskanjem ili glasom pale plazma lampu, kako im u rukama svijetle žarulje ili kako štapom tjeraju slamku ili limenku pred sobom. 


"Vidjela sam da je teta Ana bila ponosna na njih kako su pozitivno reagirali, što je bilo i za očekivati, jer djeca su željna usvajanja novih znanja, naravno primjerenih njihovoj dobi,  a važno je da im pri tom to sve bude zabavno", rekla je prof Prugovečki dodajući da će možda do kraja ove školske godine i prije nego li se ovi mališani pozdrave s vrtičkim dobom održati još jedan dan pokusa s vugrovečkim malim znanstvenicima. 


Zainteresirana pokusima bila je i kuharica Katica koja je na njihovu radost djeci donijela banane, te se ubrzo vratila svojim naelektriziranim  loncima i ranjglama.



Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 6.5.2023. 13:42:15

Create Account