Manifestacija Zagreb, siguran za tebe - SIGURNIJI S TOBOM, održana u subotu u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.6.2024. 11:06:47
Manifestacija Zagreb, siguran za tebe - SIGURNIJI S TOBOM, održana u subotu u Sesvetama

Foto: Sesvete danas i Grad Zagreb

Ova manifestacija koja je u subotu po prvi puta održana u Sesvetama, bit će kroz ljeto održana i u svim ostalim zagrebačkim četvrtima.
U organizaciji Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost Grada Zagreba, u subotu 15.lipnja na prostoru Gimnazije Sesvete održana je manifestacija Zagreb, siguran za tebe - SIGURNIJI S TOBOM.


Manifestacija je bila usmjerena podizanju svijesti građana o smanjenju rizika od katastrofa, povezivanje dionika u sustavu civilne zaštite, prezentaciju rada i opreme operativnih snaga. Na događanju su svoju opremu i snage građanima prezentirali pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, Područni ured Zagreb, Policijska uprava zagrebačka, HGSS stanica Zagreb, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Vatrogasna zajednica grada Zagreba, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Nastavni zavod za hitnu medicinu grada Zagreba, Savez izviđača Hrvatske, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, Klub za obuku službenih i sportskih pasa, te Zagrebački radioamaterski savez. Manifestaciju je obišao i načelnik gradskog stožera civilne zaštite, zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet te je tom prilikom pozdravio članove civilne zaštite obišavši sve punktove i službe.


Tijekom manifestacije okupili su se pripadnici Civilne zaštite gradske četvrti Sesvete kako bi se educirali, međusobno upoznali, te podijelili iskustva i problematiku na koju su nalazili tijekom prijašnjeg razdoblja (pripadnici GČ Sesvete jednini se nisu službeno odazvali prilikom prošlogodišnjeg nevremena, jer nisu bili niti  aktivirani, a o čemu smo već pisali). Pri tome moramo napomenuti da su sesvetski vatrogasci koji su isto tako dio  sustava civilne zaštite itekako djelovali u spašavanju nakon oluje, ali po vatrogasnom zapovjednom lancu. 


"Drago mi je da je upravo naša Gradska četvrt prva u kojoj je započeo ovaj projekt kako bi ovaj važan sektor se počeo pripremati na terenu dok nema poteškoća kako bi bili spremni za akciju ukoliko to bude potrebno", istaknula je Ines Sosa Meštrović, načelnica Stožera civilne zaštite GČ Sesvete. Sesvete ima i novog zapovjednika civilne zaštite, a to je Tomislav Kušenić iz Novog Jelkovca koji će, vjerujemo, uspješno povezati sve pripadnike s ovog područja.


Posebno zanimljivi bili su punktovi na kojima su sugrađani mogli upoznati sve službe koje su se predstavljale te su se na njima stalno izmjenjivali novi posjetitelji koji su, usprkos vrlo toplog dana, sa zanimanjem pitali, ali i podsjećali se nekih zaboravljenih znanja. 


Sosa Meštrović izdvojila je kako joj je najdraži dio ove organizacije bio u tome kad je vidjela kako su djeca uživala u svim atrakcijama koje su bile pripremljene za njih tako da su mogli isprobati dječji zipline, voziti se vatrogasnim vlakićem, isprobati gašenje vatre s pjenom i vodom. Vrlo zabavno bilo je i paljenje vatrogasnih i policijskih sirena, te slikanje na policijskom motoru i isprobavanje davanja otisaka prstiju. 


Koliko je bilo veliko zanimanje djece pokazuju brojne igre i zanimacije koje su brzo nestale sa svih s punktova. Policijska uprava zagrebačka dijelila je letke i pozivala mlade da ih upoznaju i pridruže im se, a oko punkta Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa i Kluba za obuku službenih i sportskih pasa uvijek je bilo puno zainteresiranih građana koji su uživali u preciznosti i poslušnosti četveronožnih članova. Na livadi uz gimnaziju članovi Saveza izviđača Hrvatske pokazivali su kako se podiže šator, a djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba pokazivali su kako koristiti AVD aparat (automatski vanjski defibrilator) te je iznenađujuće koliko, osobito starijih, sugrađana nije znalo izgleda proces reanimacije s obzirom da su prvu pomoć polagali prije dosta godina.


Važno je da u ovako velikim Sesvetama napokon bude što više manifestacija i programa za sve dobne skupine, posebno za djecu i mlade, a već su započeli razgovori s nekim službama za uključivanje u nove projekte zaključila je Sosa Meštrović.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.7.2024. 9:40:35

Create Account