Maturanti iz SŠ Jelkovec brončani na Wordskills Croatia 2019

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.4.2019. 22:57:24
Maturanti iz SŠ Jelkovec brončani na Wordskills Croatia 2019

Foto: SŠ Jelkovec

Proteklog tjedna, 27. i 28. ožujka na Zagrebačkom velesajmu održano je državno natjecanje strukovnih škola na kojem je Srednja škola Jelkovec bila domaćin u domeni izrade programskih rješenja, a upravo u sklopu te tematike, točnije u robotici maturanti škole Andrijan Gojević i Ivo Cegnar osvojili su brončanu medalju.



Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) bila je organizator dosad možda najkompleksnijeg državnog natjecanja hrvatskih strukovnih škola iz gotovo svih postojećih zanimanja. Sesvetski srednjoškolci natjecali su se u onome gdje su možda i najbolji, u robotici, a upravo su osvajanjem medalje pokazali da se informatizaciji i automatizaciji u Jelkovcu poklanja najveća pozornost.


Oko 450 najboljih učenika strukovnih škola natjecalo se u više od 40 strukovnih disciplina u kojima su prezentirane stručne kompetencija te demonstriracije vještina potrebnih za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje.

Tijekom tri dana Srednja škola Jelkovec natjecala se u dvijema disciplinama - Izradi programskih rješenja gdje je ujedno bila i domaćin te u Robotici. 


"Trebali smo u relativno kratko vrijeme u vrlo mali prostor robota umetnuti svu elektroniku, programirati je i onda je to sve još moralo i raditi i to što je brže moguće. Svi su imali iste zadatke, trebali smo isprogramirati da naš robot uz pomoć senzora prijeđe određeni nepravilni put u što kraćem vremenu", kazuju nam Ivo i Andrijan, koji imaju namjeru nakon skorog završetka školovanja upisati FER, kao prvi izbor, a obzirom da su se uvrstili među najbolje hrvatske školarce robotičare, vjerujemo da im to ne bi trebao biti problem. 


Sami su na 3D printeru isprintali okvir robota, a potom u njega smjestili elektroniku sa senzorima, pogonski sustav i isprogramirali zadani im zadatak. "Najteže nam je bilo sve to smjestiti u prostor volumena dvije litre, jer smo i ranije radili slične robote, ali u većoj zapremini", kažu nam vjerujemo budući vrsni programeri.


"Ma talentirani su oni i radišni dečki, no treba znati da je za uspjeh potreban samo rad, rad i upornost, a oni to imaju" kazuje nam ponosni mentor ovog dvojca Jelkovečkih robotskih lumena, profesor Marinko Korčanin, dodajući da škola ulaže puno napora kako bi prvo potrebnim sredstvima, a potom nakon uspjeha i motivacijskim nagradama poduprla ovakav rad i sudjelovanje na natjecanjima. 


Ivo nam je otkrio i jednu tajnu na pitanje zašto je upisao baš školu u Jelkovcu. "Ma kad sam završavao osnovnu, želja mi je bila upisati nešto tipa MIOC-a, no čuo sam da je ovdje jako dobra tehnička škola. Došao sam na dan otvorenih vrata, prošao školu koja mi se odmah jako svidjela, vidio sam da imaju programe koji me zanimaju, a profesori su mi se dojmili kao vrlo bliski koji žele pomoći i sve to je prevagnulo. Nikad nisam požalio što sam ovdje evo sad već gotovo završio svoje srednjoškolsko obrazovanje", rekao nam je mladi gospodin Cegnar. I to o školi u Jelkovcu je najveća istina, a mnogobrojni uspjesi od kojih smo neke preskočili, a drugi čekaju u redu vrijeme objave najbolje govore o kvalitetnom radu ove škole i dobroj pripremi znanjem završenih njenih učenika za nastavak njihovog  bilo studentskog bilo poslovnog života.  



Vezane vijesti
Ažurirano: 28.5.2022. 15:30:20

Create Account