Metereološki balon pao u dvorište Dječjeg vrtića Leptir

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.7.2022. 9:37:53
Metereološki balon pao u dvorište Dječjeg vrtića Leptir

Foto: Državni hidrometereološki zavod/Ilustracija, fotografija nije povezana s ovim događajem

Na mjestu njegovog pada nije bilo građana te nema ozlijeđenih osoba niti je nastala materijalna šteta.



Policija je izvijestila da je prema dojavi građana u nedjelju, 2. srpnja u prijepodnevnim satima na području Sesveta u Ulici Ivana Gorana Kovačića, pronađen predmet koji je pomoću užadi povezan s ispuhanim balonom.


Nakon zaprimljene dojave policijski službenici su na mjestu događaja utvrdili kako je najvjerojatnije riječ o radio sondi čija je svrha mjerenje meteoroloških parametara u atmosferi, a koji je pao na parkiralište stambene zgrade, dok je ispuhani balon pao u dvorište Dječjeg vrtića Leptir.

 

Tijekom događaja na području gdje je uređaj pao nije bilo građana, te nema ozlijeđenih osoba niti je nastala materijalna šteta.

 

O navedenome događaju obaviještene su nadležne službe dok je uređaj uklonjen s mjesta događaja te će biti propisno zbrinut.

 

Nadležni hidrometeorološki zavod potvrdio je kako se radi o njihovom bezopasnom senzoru, uređaju za mjerenje atmosferskih prilika.

 

Navedeni događaj nije povezan s detonacijom koja se oko 12.20 sati čula u Zagrebu, kada se radilo o probijanju zvučnog zida.



O metereološkom balonu:


Meteorološki balon, koristi se za podizanje u visoke slojeve atmosfere radiosonde i meteorološki instrumenti za mjerenje atmosferskoga tlaka, temperature, vlažnosti, te brzine i smjera vjetra, a njihov se rad prati s pomoću radara, radioteodolita ili navigacijskih sustava, npr. globalnoga položajnog sustava, ili balon koji se pušta u atmosferu bez instrumenata te se promatra njegovo gibanje na temelju kojega se uočavaju atmosferska strujanja ili određuje visina oblaka. 

Izvor: enciklopedija.hr


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.9.2021. 13:51:27

Create Account