Miholjsko proščenje ove nedjelje u Vugrovcu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.10.2020. 14:58:21
Miholjsko proščenje ove nedjelje u Vugrovcu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Vugrovečkog Miholja ove godine zbog epidemioloških razloga neće biti, ali proštenje ili po domaći proščenje  sastavni je dio tradicije, ove nedjelje s dodatnim događanjima.




Pandemijski su razlozi mnogo toga zaustavili, pa tako već pomalo i tradicionalno Vugrovečko Miholje koje se već niz godina u organizaciji KUD-a Dragutin Domjanić organizira u Vugrovcu. Točnije, organiziralo se, jer sada toga više nema, nadajmo se samo do naredne godine. No, blagdan sv. Mihovila slavi se u Vugrovcu od pamtivijeka, pa će tako liturgijsko slavlje biti održano i ove godine. Doduše ne u crkvi sv. Mihovila, odnosno Mihalja, kako crkvu naziva autohtono stanovništvo, jer je ona, kao i župna crkva sv. Franje Ksaverskoga teško stradala u potresu i ne smije se u nju ulaziti.


Stoga će svečano misno slavlje koje će s početkom u 11 sati predvoditi pater Ilija Grgić, misionar Krvi Kristove biti održano u prostoru gdje se i sada slave mise u Vugrovcu, a to je pod šatorom kod vugrovečkog farofa. 


Nakon mise bit će blagoslovljena skulptura arkanđela Gabrijela koju je izradio kiparska živa legenda Izidor Žiga Popijač Bednjanski. Žiga će uz to imati  manju izložbu svojih radova, što je raritet, jer se njegove izložbe održavaju iznimno rijetko. 


Uz proščenje idu i proštenarski štandovi, a bit će postavljen i ugostiteljski šator. Ova događanja bit će ovogodišnji nadomjestak za otkazano Vugrovečko Miholje.


Naslovna fotografija prikazuje vugrovečki farof


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.8.2023. 9:27:25

Create Account