Mještani Brestja održali akciju čišćenja "Za ljepše Brestje"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.10.2022. 10:56:57
Mještani Brestja održali akciju čišćenja "Za ljepše Brestje"

Foto: MO Novo Brestje

Akcija čišćenja Brestja održana je u subotu s obje strane Čučerske reke. 



U subotu je u naselju Brestje bilo vrlo živahno. Vijećnici MO Novo Brestje i MO Staro Brestje, te 12 mladih volontera iz međunarodne volonterske akcije "72 sata bez kompromisa" sudjelovali su u ekološkoj akciji čišćenja Brestja. 

Nakon jutarnjeg okupljanja, krenulo se s čišćenjem, te nakon 5 sati rada prikupljeno je 15-tak vreća otpada. Sudionici su bili vrlo vrijedni i očistili: potok Čučerska reka, livade uz potok, dječji park Potočnica, igralište u ul. Emanuela Vidovića, okoliš škole, park kod DVD-a, te park preko ceste, staro nogometno igralište i livadu te dječje igralište u Ulici ljiljana. Uistinu, velik je to bio posao nakon kojeg je Brestje još više zabljesnulo.


Mladi župe u akciji

Akciji Mjesnih odbora priključili su se mladi naše župe Dobrog Pastira kojima je također pomoglo još 10 mladih iz akcije 72 sata, Mladi su nastavili svoju akciju Klupa promjene. Kako se u parkovima u naselju nalaze trošne klupe mladi su se ponudili očistiti i obojati klupe u našem naselju kako bi u parkove unijeli dašak boje i topline te potaknuli na njihovo korištenje. Cilj je da građani obrate pažnju na klupe te iskoristiti element neočekivanosti kako bi upoznali građane s mladima koji žele sudjelovati u životu svog naselja i imaju potrebu za zelenim prostorima namijenjenih igri i rekreaciji koji naselju u velikoj mjeri nedostaju. Isto tako cilj je crtežima i motivacijskim citatima osvijestiti djecu i mlade, ali i sve ostale, na velik problem vršnjačkog verbalnog nasilja. 


72 sata bez kompromisa

'72 sata bez kompromisa' je međunarodni volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 1995. godine kada je nekoliko mladih odlučilo pronaći način kako potaknuli vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, posebice onima na marginama društva - diskriminiranima, siromašnima, potrebitima. Od tada već godinama okuplja tisuće mladih u desetak zemalja: Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Švicarskoj.

Ove godine akcija je tijekom ovog vikenda okupila više od 1.100 mladih u 15 gradova Hrvatske pod geslom "Probudi se". Većina mladih su prvi put u Brestju, pa čak i u Sesvetama. Jedna volonterka studira u Zagrebu, no dolazi iz Solina, te joj se jako svidjelo naselje. 


"Nadamo se da će se ovakve akcije nastaviti, a zajednica mladih iz Brestja planira i još neke akcije u Brestju te vjeruje da će se one proširiti i na cijele Sesvete", izjavila je po završetku akcije predsjednica MO Novo Brestje Ines Sosa Meštrović. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.4.2024. 16:16:09

Create Account