Na 47. Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja građani s Muzejom Prigorja mogu istraživati kompleks Sljeme i mapirati Sesvete.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.5.2024. 11:09:15
Na 47. Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja građani s Muzejom Prigorja mogu istraživati kompleks Sljeme i mapirati Sesvete.

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Muzeji diljem Hrvatske i svijeta obilježit će u subotu 18. svibnja raznolikim programima 47. Međunarodni dan muzeja temom „Muzeji za edukaciju i istraživanje“, a Muzej Prigorja nudi istraživanje kompleksa Sljemena i radionicu Mapiranje Sesveta.
U Muzeju Prigorja pridružuju se manifestaciji obilaskom i istraživanjem industrijskog kompleksa Sljeme. 


"Obilazak započinjemo u 10 sati ispred Muzeja Prigorja u Sesvetama spuštajući se prema željezničkoj pruzi preko koje se pruža izvanredan pogled prema najstarijoj sesvetskoj tvornici. Jasno se može prepoznati najstarija tvornička zgrada, sagrađena 1898./99. godine prema projektu arhitekta Janka Holjca, zagrebačkog gradonačelnika između 1910. i 1917. godine", navodi Tomislav Mrčić iz Muzeja Prigorja. 


Nakon uvodnog dijela posjetitelji ulaze u mesoprerađivački industrijski kompleks čija se izvorna prostorna koncepcija nije u suštini mijenjala tijekom vremena. Najveće promjene kompleks je doživio po završetku Prvog svjetskog rata te 50-ih i 60-ih godina 20. st. U urbanističkom kontekstu tvornica Sljeme svjedoči o počecima transformacije Sesveta i okolnih naselja, posebice u razdoblju od sredine 20. st. kad Sesvete počinju živjeti i funkcionirati kao svojevrsno predgrađe Zagreba. Zahvaljujući Sljemenu, renomiranom proizvođaču visokokvalitetnih mesnih proizvoda, Sesvete doživljavaju funkcionalnu preobrazbu. Naselje se intenzivno izgrađuje, širi, dobiva postupno novu modernu gradsku fizionomiju, osobito središte naselja. 


Od tvornice Sljeme danas su ostale oronule građevine, a na vrhu jedne od njih i danas stoji hrđav zaštitni znak – Jankić – dječak u prigorskoj narodnoj nošnji, koji podsjeća na minula vremena kad su sesvetski radnici dobivali mnogobrojna svjetska priznanja za postignutu kvalitetu svojih proizvoda. 


Voditelj istraživanja Sljemena je Damir Fofić, kustos povijesne zbirke Muzeja Prigorja. Trajanje programa je 2-3 sata uz procjenu težine: srednje. 


Priključenje obilasku Sljemena je besplatno, pogodno i za djecu. Psi su dobrodošli. Poželjna sportska obuća. Potrebno je ponijeti džepnu svjetiljku


Za one koji žele znati više pročitajte ovdje 


Foto: Muzej Prigorja

Radionica Mapiranje Sesveta počinje u Muzeju Prigorja u 11 sati. Cilj je potaknuti razgovor o kvartu Sesvete, slojevima značenja koje se upisuje u njega i zaključno stvoriti ideju o tome što za zajednicu predstavlja kvart. Kako se pojedinci identificiraju s njime (ako se identificiraju), koje dijelove povezuju sa zajedništvom, a koji im stvaraju nelagodu i htjeli bi ih promijeniti…


Radionica traje sat i pol vremena s polaznicima raspoređenim u grupe. Svakoj grupi će u iscrtavanju mape asistirati zaposlenik muzeja. Kada grupe završe s mapama, svaka će zasebno prezentirati vlastitu mapu, a ostale grupe će moći postavljati pitanja.


Radionica je besplatna i otvorena svima, stanovnicima kvarta, usputnim prolaznicima, mlađima i starijima… 

Radionica je namijenjena za osobe koje su navršile 14 i više godina. 

Voditeljica radionice: Rea Drvar, kustosica etnografske zbirke Muzeja Prigorja

Za sudjelovanje na radionici potrebno je unaprijed se prijaviti putem mail-a: info@muzejprigorja.hr


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.6.2024. 12:49:36

Create Account