Na današnji Svjetski dan šaha Sesvećani su prije pola stoljeća bili na strani Fichera

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.7.2021. 14:19:30
Na današnji Svjetski dan šaha Sesvećani su prije pola stoljeća bili na strani Fichera

Foto: Muzej Prigorja

Svjetski dana šaha, povodom kojeg je kustos Muzeja Prigorja, prof. Damir Fofić "izvukao" Sesvetske novine za srpanj - kolovoz 1972 koje su prognozirale i pogodile ishod jednog od najvećih dvoboja u povijesti šaha.



Danas se obilježava, 20. srpnja obilježava se Svjetski dan šaha i kustos Muzeja Prigorja Damir Fofić nas podsjeća na Sesvetske novine od prije pola stoljeća u kojima se prognozira ishod "dvoboja stoljeća" Fischer - Spaski koji se odvijao kroz srpanj i kolovoz 1972. u Reykyaviku na Islandu. Sesvećani su bili za Fischera i pogodili su!


Zagreb i Hrvatska su još uvijek na šahovskoj karti Svijeta, što smo svjedočili na nedavnom turniru Grand Chess Tour 2021. na kojem je pod hrvatskom zastavom sudjelovao Gari Kasparov, po mnogima najveći šahist dvadesetog stoljeća, dugogodišnji svjetski prvak (1985. - 2000.). Podsjetimo, Kasparov je posjetio Sesvete gdje je krajem kolovoza prije tri godine odigrao simultanku sa sesvetskim šahistima i nekim poznatim Hrvatima. 


Malobrojni sugrađani znaju da je Zagreb pedesetih godina dvadesetog stoljeća bio i svjetsko središte problemskog šaha, a da je Zagrepčan Nenad Petrović 1974. bio proglašen doživotnim počasnim predsjednikom Stalne komisije Međunarodne šahovske federacije za problemski šah. 


Sesvete se sve više kroz djelovanje Šahovskog kluba Sesvete Agroproteinka pozicionira kao jedan od centara šaha u našoj zemlji, pa stoga ne čudi da su mnogi ugledni šahisti, domaći i međunarodni, počeli posjećivati ovaj klub i ovaj kvart. Posljednji koji je prije niti mjesec dana posjetio Sesvete bio je bivši svjetski šahovski prvak Indijac Viswanathan Anand. 


Ne bi trebalo čuditi ovakvih posjeda više  u budućnosti, uz sve masovnije igranje šaha u Sesvetama, naročito u mlađoj populaciji.




Vezane vijesti
Ažurirano: 13.11.2023. 16:35:57

Create Account