Na STEM sajmu u Zagrebu Sesvećani se dostojno predstavili svojim STEM projektom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.5.2023. 9:53:22
Na STEM sajmu u Zagrebu Sesvećani se dostojno predstavili svojim STEM projektom

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Udruga Zelene i plave Sesvete predstavila je svoj europski projekt STEM tehnologijama za budućnost Sesveta.



Na STEM sajmu koji je jučer održan u OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zagrebu sudjelovala je i udruga Zelene i plave Sesvete (ZIPS) sa svojim projektom financiranim iz fondova Europske unije. Na sajmu koji je organizirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva svoje su djelovanje na STEM području, svaki na svom izložbenom prostoru predstavile razne udruge s područja grada Zagreba, ukupno njih sedam. 


Na prigodnom otvorenju u ime domaćina, nazočne je pozdravio ravnatelj škole Mario Keča, te zamjenik ravnateljice zaklade Luka Bogdan, dok je sajam otvorio po struci fizičar, Marko Pavić mnogima poznatiji kao bivši ministar, danas saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora  za regionalni razvoj i fondove Europske unije, te član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.


Sesvećani su na svom izložbenom prostoru predstavili rad s 3D printerima na kruti i tekući filament, 3D gravirke s mehaničkim i laserskim glavama, robote na ručno daljinsko, matrično ili autonomno upravljanje.


Učenici su s velikim zanimanjem boravili na štandu ZIPS-a, saslušali kratko predavanje voditelja sesvetskih radionica o predstavljenim uređajima, te potom uživali u vožnji autića na daljinsko upravljanje putem aplikacije s mobitela.


Sajam je posjetila i delegacija Europske unije iz odjela za europske fondove i neskromno možemo reći da se najdulje zadržala upravo na sesvetskom izložbenom prostoru.


Za razliku od ostalih izlagača, mi nismo predstavili mogućnost igranja s "velikim" tehnologijama, nego mogućnost edukacije u STEM području, a što ustvari i jest osnovna zadaća za koju su našoj udruzi i dodijeljena europska sredstva u projektu koji će do kraja ove školske godine biti završen, a obzirom da je u školama gdje je bio i provođen naišao na jako veliko zanimanje učenika, nadajmo se da ćemo ga moći u skoro vrijeme i ponoviti", rekao nam je voditelj STEM radionica ZIPS-a Goran Koleski.


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.4.2024. 19:37:09

Create Account