Nakon obnove tornjeva, nastavlja se rad na sesvetskoj crkvi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.9.2019. 9:34:23
Nakon obnove tornjeva, nastavlja se rad na sesvetskoj crkvi

Foto: Sesvete danas/Borko Samec

Crkva Svih Svetih u procesu je vanjske restauracije, a nakon završetka obnove tornjeva nastavlja se rad na sanaciji kapilarne vlage i potom obnove pročelja na cijelom objektu.



Nakon što su radovi na uređenju pročelja dvaju tornjeva sesvetske crkve završeni i prije desetak dana maknute skele, građani su mogli vidjeti vizuru novo obnovljenih tornjeva. Izgled je malo drugačiji negoli do sad, pa je to odmah izazvalo mnoge polemike među Sesvećanima. Dok jedni odobravaju novi izgled i s njime su jako zadovoljni, drugi bi radije da  crkva izgleda isto onako kako je izgledala prije početka njezine obnove. 


Treba svakako napomenuti da, kako nam je rečeno, nitko nije napamet odabrao boje kako mu se svidjelo, nego su tako odredili konzervatori nakon određenog istraživanja. Zamolili smo vjerojatno najkompetentnijeg Sesvećana za tu tematiku, arheologa i povjesničara, kustosa Muzeja Prigorja Sesvete, prof. Damira Fofića za komentar, a on nam je obećao napisati kraći jednostavniji članak o povijesti sesvetske crkve, te dodao da nije izgled crkve kakav je bio uoči restauracije originalan, nego upravo ovaj obnovljeni.


"Čuo sam da neki žele da se vrati originalni izgled crkve, međutim danas više nema živih Sesvećana koji bi mogli pamtiti originalni izgled naše crkve. Upravo ovaj izgled kakav je sada  najbliži je originalu, no kad uskoro dobijemo dokumentaciju restauratora koji su prije početka radova sondirali i ispitivali slojeve crkve, moći ćemo reći više o tome zašto je upravo takav izgled", rekao nam je prof. Fofić.


Radove sanacije za sada financira Gradska četvrt Sesvete iz svojih sredstava. "Ove smo godine na našem području sanirali ili saniramo nekoliko sakralnih objekata. Trenutačno je u fazi radova stara crkva u Vugrovcu (crkva sv. Mihalja op.a.), gdje smo u prvoj fazi, a rekli smo da ćemo pomoći obnovu do kraja, jer radi se o jednoj od najstarijih sesvetskih crkava i za sada smo u radove koji su započeli na krovu odobrili 300 tisuća kuna", kaže nam uvodno zamjenik predsjednika VGČ. Sesvete Dražen Markota odgovarajući na naše pitanje o radovima na sesvetskoj crkvi.



                                        Crkva sv. Mihalja, Vugrovec u obnovi


"Što se tiče sesvetske crkve Vijeće g.č. Sesvete je donijelo odluku o cjelokupnoj obnovi objekta koliko god bude koštalo, jer se radi o simbolu Sesveta. Kad negdje nekome kažete za Sesvete svatko prvo pomisli upravo na crkvu Svih Svetih, naš simbol po kojem je i ovo naselje i cijela četvrt nositelj imena. To je jedno prekrasno zdanje na kojem se radilo pod budnim okom restauratora", nastavlja Markota dodajući kako je do sad u spomenute radove uloženo milijun kuna, a dogovoreno je da će drugu ratu dati Grad Zagreb u iznosu od oko 900 tisuća kuna. Upit o tome uputili smo u nadležne gradske službe i kad dobijemo odgovor objavit ćemo. 


"U svakom slučaju naše Vijeće donijelo je odluku da će do 2021. godine obnoviti crkvu u cijelosti kako bi za naredno dugoročno razdoblje ovo kulturološko, povijesno i na sve druge načine vrijedno i prekrasno zdanje bilo zaštićeno  i da se može koristiti", zaključuje Markota.


Radovi na crkvi se nastavljaju, a mi uskoro donosimo zaključak restauratora o vizuri novoobnovljenih tornjeva, te priču o crkvi Svih Svetih Sesvete. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.4.2024. 17:22:56

Create Account