Nakon što su nedavne velike kiše teško oštetile društveni dom Novo Brestje, uslijedilo je otvoreno pismo predsjednice VMO Novo Brestje gradskim vlastima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.9.2022. 13:09:32
Nakon što su nedavne velike kiše teško oštetile društveni dom Novo Brestje, uslijedilo je otvoreno pismo predsjednice VMO Novo Brestje gradskim vlastima

Foto: Ines Sosa Meštrović

Velika količina kiše koja je proteklog vikenda padala i na sesvetskom području prouzročila je štetu na društvenom domu  u Novom Brestju, nakon čega je predsjednica VMO Novo Brestje Ines Sosa Meštrović uputila otvoreno pismo svim nadležnim strukturama.




Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:



JESU LI STANOVNICI SESVETA NEBITNI?

OTVORENO PISMO

Poštovani,


Planom Komunalnih aktivnosti Gradske četvrti Sesvete za 2022. godinu za Mjesni dom Novo Brestje, (Ljubičica 33, k.č. 2058/4 k.o. Sesvete) planirana su sredstva za sanaciju dijela krova koji, iako je star 4 godine curi te je vidljiva fleka na stropu. Također, planirano je nabavljanje i postavljanje 15m2 pločica ispred ulaza u dvoranu i kancelarije s obzirom da su stare pločice u potpunosti popucale i skliske te predstavljaju opasnost za građane, posebno one koji svakodnevno idu u poštu koja se nalazi u sklopu Mjesnog doma.


Već 9 mjeseci čekamo da se bilo što počne raditi u MO Novo Brestje jer do sada niti jedan projekt nije realiziran, a na mnoge naše Zaključke i Požurnice iz Grada nismo dobili niti odgovor.

Smiješno je da npr. uspornici u ulici Narcisa nakon obnove asfalta nisu vraćeni ili da je Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet 7. srpnja 2021. donijelo rješenje o postavljanju uspornika u Ulici orhideja kod k.br. 18 koji do danas, nakon dvije požurnice nije napravljen.


Jedini zeleni prostor koji se nalazi u MO Novo Brestje nije imovinsko-pravno riješen te smo u Planu Komunalnih aktivnosti osigurali sredstva za otkup tog dijela zemljišta, no do danas nismo dobili niti procjenu vrijednosti kako bi se spomenuti dio otkupio. Kada vlasnica zatvori taj prostor i stazu koja vodi djecu iz tog dijela naselja do vrtića i škole što ćemo onda učiniti?


No povod ovog pisma nisu brojni ne započeti projekti nego nemarnost i nebriga za građane Novog Brestja i imovine grada Zagreba tj. građana Zagreba. Jer upravo su građani Novog Brestja zgradu Mjesnog doma samostalno gradili svojim financijskim sredstvima i svojim vrijednim rukama. S obzirom da su sredstva za popravak krova Mjesnog doma Novo Brestje osigurana očekivali smo popravak krova. Netko je dolazio, gledao, radio troškovnik, no o tome Vijeće Mjesnog odbora Novo Brestje i ja kao predsjednica nikad nismo bili obaviješteni. Krov koji je već davno mogao i trebao biti saniran čekao je 9 mjeseci, no popravak nije dočekao. U petak, 16. rujna 2022. zbog obilne kiše krov više nije mogao „čekati“ te je popustio pod kišom te je dvorana Mjesnog doma poplavila. Krov i strop su oštećeni, voda je curila po podu i zidovima, po sklopki i samo pukom srećom nije došlo do kratkog spoja i potencijalnog požara koji se lako mogao (usprkos kiše) proširiti na okolni kafić, frizerski salon, poštu, obiteljske kuće..


O tom istom Mjesnom domu se promišlja kao opciji za prenamjenu u dječji vrtić. Razumljivo, potrebe su velike, no svi koji poznajemo ovaj dom i odrasli smo uz njega i oko njega znamo o kolikom se trošku radi jer da bi bio po pedagoškim standardima, ili barem donekle dostojan za našu djecu treba mijenjati i pod, montažne zidove, strop, krov, električne, vodne i plinske instalacije…zapravo sve. I čak da se sve promijeni napravi novo, prostor uz glavnu cestu, autobusnu stanicu, neriješena imovinsko-pravna pitanja, 184 m2 za 60 djece činilo bi ga neadekvatnim i preskupim projektom. Ili se možda ne bi potpuno preuredio pa bi ovaj krov popustio kad bi se djeca bezbrižno igrala u njemu?


Što da je ova situacija dovela do opasnosti i  gubitka nečijeg života? Tko bi bio odgovoran? Ovako se „samo“ radi o materijalnoj šteti koja sada sigurno podosta premašuje planirani trošak popravka. Molim hitan odgovor zbog čega krov do sad nije bio saniran te što će se poduzeti da se šteta sanira?


Dok „hitna intervencijska služba“ ne dođe (a nema je već 3 dana), ne brinite krpe i kante imamo svoje pa ćemo, koliko možemo, čistiti i gledati u nebo hoće li kiša nastaviti padati ili prestati. Gledat ćemo i u strop hoće li nam nešto pasti na glavu! Opasnost postoji, ali mi znamo naše sumještane koji su se mučili da ovaj dom izgrade i iz zahvalnosti prema svima njima ne možemo dopustiti da on još više propadne!


S poštovanjem,


Ines Sosa Meštrović

predsjednica VMO Novo Brestje



Create Account