Naša psihologija bacanja smeća na smeće i dalje je na djelu uz sve veće gomile

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.8.2019. 10:13:09
Naša psihologija bacanja smeća na smeće i dalje je na djelu uz sve veće gomile

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U središtu Vugrovca u trokutu između crkve, Caritasa i samoposluge takozvani "zeleni otok" pretvorio se u brdo smeća.



Tjednima se u samom središtu Vugrovca gomila smeće bez reakcije ikoga da se to počisti. Međutim, zanimljiva je i psihologija ljudi koji jednostavno gdje vide odbačenu vreću sa smećem, odmah bace i drugu, potom treću..... i tako nastane u ovom slučaju brdo smeća nasred "zelenog otoka" ili u drugoj varijanti u šumama i uz sporedne puteve ilegalno odlagalište otpada, nerijetko i opasnog.


Ovdje je sve počelo provaljivanjem u kontejner s tekstilom u koji su, prema onome što su nam rekli mještani, provalili lokalni beskućnici koji su pri tom sav tekstil iz kontejnera razbacali okolo njega. Naravno da nitko na to nije reagirao, jer smo još uvijek do bola tromi, no zanimljivo je da  nije trebalo dugo čekati da počne rasti brdo smeća. Odmah su na razbacani tekstil počele stizati vreće s raznoraznim otpadom i sve se počelo gomilati. 


Pitali smo mještane koji su nas na to upozorili zbog čega nisu sami obavijestili nadležne komunalne službe. Jedna gospođa je izjavila da je zvala, pa da nitko nije reagirao, druga gospođa srdito nam je rekla "da nije ona valjda nadzornik smetlišta, pa da zivka okolo komunalne službe" (što je totalno u neskladu s odgovornim građanskim djelovanjem), dok nam je jedan mještanin rekao da bi valjda o tome trebali voditi brigu u mjesnom odboru.


U mjesnom odboru upitali smo predsjednicu Jasnu Židak o tom problemu. 

"Ma naravno da smo reagirali, svašta smo već probali, no problem je puno šire prirode i koliko mi je poznato, na području gotovo cijelih Sesveta mnogi mjesni odbori imaju sličan ili čak isti problem. Ovih smo dana od nadležnih dobili i dopis na koji trebamo iznijeti svoju reakciju o spomenutom problemu, a čini mi se da je isti dopis otišao na adrese i ostalih sesvetskih mjesnih odbora. Mislim da ćemo tražiti puno veću reakciju komunalnih službi na području naše gradske četvrti, jer, prema mojim saznanjima mi smo otpadom najzatrpanija gradska četvrt", izjavila nam je predsjednica Židak dodavši da mjesni odbor Vugrovec u ponedjeljak ima sastanak na kojem će o tome donijeti zaključak i uputiti ga  Gradsku četvrt. 


Reakcija mjesnih odbora trebala bi biti podloga Vijeću Gradske četvrti da se o tom pitanju snažnije postavi prema svim gradskim komunalnim službama.


Naravno da bi bilo dobro da se Grad ili neke njegove službe malo jače aktiviraju po pitanju edukacije građana, jer ova psihologija bacanja smeća gdje god se kome prohtije trebala bi biti sustavno mijenjanja. Pa koliko god to trajalo.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 9:10:14

Create Account