Naselje "Badel" imat će 400 stanova, investitor Sesvete park financira izradu UPU-a

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.5.2023. 9:25:12
Naselje "Badel" imat će 400 stanova, investitor Sesvete park financira izradu UPU-a

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Investitor Sesvete park prenio je na sebe financiranje izrade Urbanističkog plana uređenja prostora negdašnjeg industrijskog kompleksa Badel, a budućeg naselja koje bi trebalo imati 400 stanova.




Direktor poduzeća Sesvete park d.o.o. Marko Ćurić predstavio je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Gradske četvrti Sesvete plan investicije izgradnje naselja "Badel", kako ga danas kolokvijalno nazivaju, tko zna kako će se zvati ubuduće, te odgovorio na poneka pitanja vijećnika.


Izrada Urbanističkog plana uređenja (UPU-a) zone Badel već je svojedobno bila pokrenuta, obavljena je i javna rasprava, međutim prethodni investitor je na kraju odustao i UPU zone Badel nikada nije donesen. Sada je UPU zone Badel ponovo pokrenut, i već je u visokoj fazi rješenja, te je s Grada njegovo financiranje preneseno na investitora, rekao je Ćurković.


Pojasnio je i faze realizacije do početka izgradnje. Prvo se u naredna otprilike dva tjedna očekuje završetak izrade Urbanističkog plana uređenja zone Badel u koji su implementirani neki zahtjevi i primjedbe od ranije, kako bi cijelo urbanističko rješenje bilo na veću usklađenost zajednici. 


Nakon izrade UPU-a zatražit će se od Grada održavanje javne rasprave koja traje određeno vrijeme, najčešće mjesec dana, a to je rok u kojem fizičke i pravne osobe mogu poslati svoje primjedbe na UPU. Javno izlaganje se, prema Ćurkoviću, očekuje sredinom srpnja. Nakon završetka javne rasprave slijedi jedan vremenski period implementacije prijedloga i primjedbi na plan, a potom se takav dorađeni UPU šalje gradskoj skupštini na usvajanje. 


"Ukoliko ga gradska skupština usvoji, a ja ovoga trenutka ne vidim niti jedan razlog da ne bude tako, možemo odmah pristupiti projektiranju izgradnje infrastrukture cijelog prostora", izjavio nam je nakon izlaganja na sjednici Vijeća Ćurković dodavši kako se radi o vrlo složenom projektantskom i izvedbenom projektu, jer će se morati izmjestiti neki veliki magistralni vodovi koji prolaze kroz prostor Badela. Prvo će se izgraditi cjelokupna infrastruktura, a tek potom će uslijediti izgradnja samog naselja, koje bi trebalo imati 400 stanova, trgovački centar, vrtić, više uslužnih, te javnih prostora.


Ovako je izgledao stari plan uređenja zone Badel, vidjet ćemo, nadajmo se uskoro, kako bi trebao izgledati novi plan.



Izgradnja infrastrukture će potrajati cca dvije godine. U međuvremenu se očekuje investitor izgradnje cjelokupnog naselja. 


"To nismo mi, mi radimo pripremu za izgradnju cjelokupnog prostora kojeg će potom graditi neki drugi investitor ili više njih, ne vjerujem da ćemo to biti mi. Cjelokupno naselje moglo bi biti useljivo za nekih 5-6 godina", zaključio je Ćurković.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.5.2023. 13:15:42

Create Account