Nevjerojatan šlamperaj: U obnovljenoj vugrovečkoj školi zaboravili za pola objekta ugraditi toplinske pumpe

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.9.2022. 12:39:49
Nevjerojatan šlamperaj: U obnovljenoj vugrovečkoj školi zaboravili za pola objekta ugraditi toplinske pumpe

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Prošli petak svečano otvorena vugrovečka škola ima ozbiljan energetski nedostatak, nije ugrađeno pola toplinskih pumpi.



Nakon potresa u seizmički obnovljenu i dograđenu vugrovečku školu uloženo je 24 milijuna kuna. Doista je, vjerujemo, svima drago da imamo, možemo slobodno reći, novu školu koja će sa svojih 20 učionica zadovoljavati najviše standarde suvremene nastave u jednoj smjeni za nešto manje od 400 vugrovečkih učenika.


No spoznaja da je u zgradu škole ugrađeno tek polovica toplinskih pumpi izaziva nevjericu. Da je ta informacija točna potvrdio nam je ravnatelj škole prof. Vladimir Vuger. 


"U jednom sam trenutku uočio da ugrađuju toplinske pumpe samo za dograđeni dio škole. Pitao sam izvođača zašto je to tako, a odgovorili su mi da je to tako u projektu. Zatražio sam objašnjenje od projektanta, a odgovor je bio da ne bi stigli na vrijeme isprojektirati cijelu školu", rekao nam je Vuger.


Na svečanom otvorenju škole  o tome smo priupitali, odnosno informirali gradonačelnika Tomaševića, koji takve sitnice, naravno, ne treba znati, no, kad ih sazna treba pravilno reagirati.


"Ako je točno ovo što vi kažete, moramo vidjeti kako je do toga došlo, a potom ispraviti. U zelenoj tranziciji koju zagovaramo, naravno da težimo nisko energetskim zgradama čemu dakako umnogome doprinose toplinske pumpe kojih mora biti za cijelu zgradu, a potom još uz termofasadu koja je ovdje postavljena, kao što znadete, na sve javne zgrade, pa tako i na ovu školu treba ići solarna elektrana", odgovorio nam je tom prilikom Tomašević


Ostaje jedino veliki upitnik u zraku, zašto prilikom ostvarenja javnih projekata uvijek se negdje mora nešto fušariti ili loše napraviti. Ovakav propust nama laicima je neobjašnjiv.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.10.2023. 16:03:24

Create Account