Nevrijeme s tučom poharalo Prigorje, štete bi mogle biti velike

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.7.2024. 16:08:52
Nevrijeme s tučom poharalo Prigorje, štete bi mogle biti velike

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Tuča je stigla praćena jakim vjetrom što je izazvalo mjestimice efekt "brijanja" zelenog raslinja.Snažno nevrijeme praćeno obilnom kišom i snažnom tučom poharalo je u ponedjeljak, 1. srpnja malo iza 15 sati Prigorje. U južnijim dijelovima padala je obilna kiša, a na području većine prigorskih naselja tuča veličine lješnjaka. Nepovoljno je u tome što je došla sa snažnim vjetrom pa je izazvala efekt "brijanja" zelenog raslinja. Osim što je tuča izazvala sigurno velike štete i o kojima će tek biti riječi, izazvala je i mjestimične lokalne poplave ulica i pojedinih podruma. Nevrijeme koje je trajalo manje od pola sata isporučilo je velike količine kiše koju komunalna infrastruktura nije mogla u kratkom vremenu progutati. No, brzo nakon prestanka padanja kiše većina vode uspije se kanalizirati odvodnjom.


"Trenutačno smo zatrpani pozivima, međutim, naše ekipe u većini slučajeva kad dođu nam mjesto poziva, voda se već povukla, a mi gubimo dragocjeno vrijeme za nešto važnije", kaže nam Drago Ruga iz vatrogasnog operativnog centra, dodajući da ima nešto i slomljenih grana koje moraju promtno rješavati. Stoga preporučuje svima da prvo pogledaju je li odvodnja uspjela upiti svu potrebnu vodu kao i zemlja, a potom, ukoliko ima poplavljenih podruma ili drugih objekata, vatrogasci će promtno reagirati i sanirati situaciju. 


"Ma, glejte, sad je Petrove i odnavijek je oko Petrova znalo biti grdoga vremena, tak da ovo nije nekaj kaj nismo vidjeli, ali je, navijek je nama kaj se bavimo zemljom takvo nevrijeme loše", rekao nam je jedan mještanin Kašine kojeg smo neposredno nakon prestanka oluje zatekli u razgledavanju njive uz glavnu prometnicu Sesvete - Marija Bistrica. Rekao nam je da je na kukuruzu šteta velika iako ju ovoga trenutka nije mogao procijeniti.


Zasigurno će ovakvih priča u Prigorju narednih dana biti puno.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 20.7.2024. 13:27:16

Create Account