O ekološkoj bombi u Soblincu nakon RTL-a priču objavila i Nova TV

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.4.2022. 9:52:43
O ekološkoj bombi u Soblincu nakon RTL-a priču objavila i Nova TV

Foto: Screenshot/Nova TV

Nevjerojatni podatak da Grad Zagreb izda dozvolu za rad kožari i poduzeću za zbrinjavanje otpada unatoč nepostojanju javne kanalizacije zbog čega se primjerice, vrtić ne može graditi na tom prostoru, zainteresirala je i naše velike televizije.



Poduzeće za gospodarenje otpadom i posebno kožara, ekološki su dva vrlo opasna subjekta, a posebice je to slučaj s kožarom koja svoje krvave i od raznih kemikalija onečišćene vode jednostavno izlijeva u polje ili u običnu grabu pokraj ceste odakle voda otječe u obližnji ribnjak. Te dvije tvrtke kojima su gradske službe uredno izdale dozvolu za rad, nalaze se u Soblincu, a o čemu smo već u više navrata pisali i objavljivali fotografije. 


Lani je o toj temi reportažu napravio RTL, a sinoć (četvrtak navečer), svoj je prilog o tome emitirala i Nova TV, te objavila na svom portalu Dvevnik.hr.


Rečeno je sve o čemu smo već govorili, a posebice bi trebalo istaknuti dosadašnji nemar i države i grada. Čak nećemo toliko špotati same tvrtke, jer one u utrci za profitom bezobzirno i bezobrazno koriste sve što im je dopušteno i ono što im nije dopušteno, nego treba prstom urpijeti prvo u gradske institucije koje su takvima izdale dozvole, te potom u državne institucije koje unatoč namijeni svog postojanja, ne štite građane od zlouporaba koje uništavaju njihov životni okoliš, drastično smanjuju kvalitetu života i značajno trpe financijsku štetu umanjujući vrijednost njihovih nekretnina na tom prostoru.


"Nakon što su još davno iskopana, jezera u Soblincu čine ovdašnji krajolik prekrasnim, s vodnim potencijalom većim i od Bundeka i od Jaruna. Ne vidim niti jedan razlog zašto ne bismo ovdje imali naš novi Bundek ili Jarun, samo zbog toga bi okoliš trebao biti prirodi prijateljskiji naklonjen. Nadam se da nismo mi Sesvećani ili Soblinčani građani drugog reda u Gradu Zagrebu, te da nemamo jednaka pravo kao gospoda iz centra", rekao nam je tajnik Udruge Zelene i plave Sesvete Radoslav Dumančić dodavši da se za promjenu pristupa ovim jezerima treba izmijeniti gradski prostorni plan, te da nije istina da se prvo treba mijenjati na razini države, pa da se ta promjena može unijeti na gradskoj razini.

"Sve se može kad se želi i zna napraviti", zaključuje Dumančić uz nadopunu da se ovog proljeća upravo na jezerima u Soblincu očekuje jedna velika aktivnost o kojoj ćemo uskoro detaljno izvijestiti.


A kad smo već u Soblincu, dodajmo da je na sjednici Vijeća g.č. Sesvete održanoj u srijedu navečer donijeta odluka o prijedlogu gradskoj vlasti za pokretanje izrade Urbanističkog plana uređenja (UPU) Soblinec. No, ne radi se o ovom dijelu oko jezera, nego drugom - južnom dijelu naselja koji spada u mješovitu zonu, dakle zonu stanovanja i mirnog gospodarstva. Donošenjem tog UPU-a omogućilo bi se investitorima gradnja i otvaranje novih proizvodnih pogona, nadajmo se ne s ovakvim namjenama kao što je to slučaj s kožarom i otpadom.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.4.2022. 10:25:00

Create Account