Obnova farofa pred završetkom, crkve još na čekanju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.2.2022. 11:02:50
Obnova farofa pred završetkom, crkve još na čekanju

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Pospotresna obnova vugrovečkog farofa je pred završetkom, a župne crkve još nije niti započela.




U snažnom potresu koji je prije sada već gotovo dvije godine pogodio Zagreb i okolicu, najviše šteta, kao što smo tada i objavljivali, nastalo je na području Vugrovca i okolnih naselja. U međuvremenu teško oštećena škola, jedno od najoštećenijih školskih zgrada u Zagrebu uspješno se obnavlja, za otprilike dva mjeseca trebaju biti završeni svi građevinski radovi, a onda počinje unutarnje uređenje i opremanje, tako da bi se učenici u svoju školu mogli vratiti na jesen s početkom nove nastavne godine. U međuvremenu obnovljena je teško oštećena ambulanta.


Relativno brzo nakon potresa počela je sanacija vugrovečkog farofa koji je u cijelosti morao biti iseljen radi unutarnjeg uređenja koje je u međuvremenu završilo. Ovih se dana privodi kraju uređenje krovišta te velebne povijesne građevine, a po završetku ovih radova uslijedit će još i uređenje fasade. Zgrada je konstrukcijski ojačana, tako da će moći izdržati i buduće jake potrese, kojih će sigurno biti, samo se svi nadamo ne tako brzo.


Ovo postpotresno uređenje donijelo je i nešto dobroga. Tako je nakon uređenja krovišta dobiven novi, veliki prostor potkrovlja koji će na dvije etaže biti iskorišten za kulturno-baštinsku i umjetničku djelatnost.


"Ovdje bismo u jednom dijelu prostora uredili svojevrsni stalni etno postav Vugrovca i okolice, Božji grob i slične očuvane baštinske predmete. U nastavku bi bio prostor za neke druge namijene, dobila bi se nova prostorija za čuvanje umjetničkih predmeta, primjerice slika kojima, Bogu hvala, ovdje obilujemo, a još dodatni umjetnički prostor mogao bi biti na galeriji tavana, na drugoj etaži", rekao nam je vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić dodajući kako je obnovu krova platila nadbiskupija. Također dio obnove platilo je osiguranje, jer je zgrada bila osigurana i protiv potresa, što se u konačnici pokazalo jako dobrim.


No, s vurgovečkom župnom crkvom je drugi problem.  Prvo je nakon potresa izrađen projekt obnove, međutim, on je kasnije odbačen, jer je novim propisima o obnovi nakon potresa uređeno da se na javnim i sličnim objektima mora raditi statičko ojačanje. Upravo je u tijeku izrada tog projekta nakon kojeg se može krenuti s radovima, ako će se osigurati sredstva.  s Kaptola je poručeno da se krene u obnovu s dijelom sredstava koji će za početak osigurati nadbiskupija, a potom, kako kažu, valjda će i država europskim sredstvima pripomoći obnovi.


Očekuje se da bi obnova vugrovečke župne crkve mogla koštati oko 18 milijuna kuna. U župi se nadaju da bi istim modelom mogli obnoviti i drugu vugrovečku crkvu sv. Mihalja na lokalnom groblju.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account