Od Nove godine zabranjene plastične vrećice, Muzej Prigorja ima prijedlog - 100% konoplja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.1.2022. 11:02:03
Od Nove godine zabranjene plastične vrećice, Muzej Prigorja ima prijedlog - 100% konoplja

Foto: Privatni album Jelene Zenko Milović

Od Nove godine stigla je zabrana proizvodnje i prodaje određenih vrsta plastičnih vrećica koje smo redovito koristili kupujući raznu robu, predlažu se mnogi zamjenski materijali, a Muzej Prigorja ima poseban prijedlog:



Odabirom ručnih tkanja konoplje, lana i pamuka otkupljenih iz lokalne zajednice podržite tradicionalno tekstilno rukotvorstvo u Hrvatskoj!

Sastav torbi je 100% konoplja s pamučnom podstavom. Unutar torbe nalazi se mali džepić za ključeve ili mobitel. Platno je otkala gospođa Ana Šumiga iz Zlatara, a torbu je dizajnirala i sašila Jelena Zenko Milović. Dostupna je u Muzeju Prigorja!


Ukras na torbi inspiriran je motivom na pregači koja se čuva u Muzeju Prigorja, a potječe iz Dumovca u okolici Sesveta. Arhaičan tkani motiv čini niz rombova čija je površina ispunjena kukama i okomitim kratkim rupicama. To se šupljikavo tkanje naziva vutlak.

Pregače ukrašene vutlakom pripadaju starijem sloju seljačke odjeće Sesvetskog prigorja koju je u drugoj polovini 19. stoljeća počela istiskivati odjeća iz Posavine. Kako je posavska odjeća s vremenom prevladala, tehnika vutlaka je na području Sesvetskog prigorja polako tonula u zaborav.

(mr. sc. Jagoda Vondraček Mesar, kustosica Etnografske zbirke Muzeja Prigorja)



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account