Od vila ilirskih do Bijeloga puta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.4.2019. 16:19:36
Od vila ilirskih do Bijeloga puta

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U četvrtak navečer je u kongresnoj dvorani Gimnazije Sesvete predstavljena knjiga Ive Lučića Od vila ilirskih do Bijeloga puta „koju bi bi trebala imati svaka hrvatska kuća”.



Organizator sinoćnje promocije knjige prof. dr. sc. Ive Lučića  Od vila ilirskih do Bijeloga puta Ante Damjanović, koji je i predsjednik sesvetske udruge Zelene i plave Sesvete, bio je, što je možda u Sesvetama manje poznato, ratni organizator konvoja dolaska humanitarne pomoći u bolnicu u Novoj Bili gdje je ratni ravnatelj bolnice bio sinoć nazočni dr. Tihomir Perić.  Konvoj se probio, humanitarna pomoć stigla, bolnica i ljudi su spašeni, a rezultat toga je i ova knjiga, jer da pomoć nije stigla vjerojatno ne bi bilo niti knjige, barem ne u ovom obliku. 


Dakle, Ante Dajmanović je pozdravljajući sve nazočne i zahvaljujući ravnatelju Gimnazije Sesvete Slavku Ivankoviću koji je uvodno pozdravio sve goste i posjetitelje, a koji je omogućio ovo predstavljanje u gimnazijskoj kongresnoj dvorani, posebno istaknuo da ova knjiga, kao i prethodna autorova knjiga o Vukovarskoj bolnici, a koja je također bila predstavljena u Sesvetama, otvara širok put razumijevanju događaja koji su prethodili, ratnim zbivanjima, a potom i njima samima.


„Ova me je knjiga posramila, jer sam kao sudionik obaju ratova mislio da nešto znam o događanjima koja su se tada zbivala, no tek sadržaj ove knjige mnogo toga otkriva i tumači one mnoge nelogičnosti ili čak misterije koji su se tada događali. Stoga mislim da bi svaka hrvatska kuća trebala imati ovu knjigu kako bismo razumjeli zbivanja naše nedavne predratne i ratne povijesti”, rekao je Dajmanović


O knjizi je sinoć govorio prof. dr. sc. Nino Raspudić koji je posebno objasnio genezu zla u Bosni, dr. Tihomir Perić, ratni ravnatelj bolnice u Novoj Bili prozborio je o ondašnjim događajima i situaciji u bolnici, a o samom nastanku knjige autor, prof. dr. sc Ivo Lučić.


Na predstavljanju u gotovo dupko ispunjenoj dvorani nazočili su i ugledni gosti: Bivša ministrica školstva Ljilja Vokić, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, pojedini ravnatelji sesvetskih škola i mnogi drugi ugledni gosti, te zainteresirani posjetitelji. 


Nakon promocije zainteresirani su knjigu odmah mogli i kupiti i gotovo da nije bilo nikoga od nazočnih, a da knjigu nije kupio uz posvetu autora. 


Create Account