Održan 6. festival visibaba

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.3.2019. 22:31:25
Održan 6. festival visibaba

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Jedinstveni u Hrvatskoj, 6. festival visibaba održan je u nedjeljno popodne, 3. ožujka na potoku Vukov dol u Gornjoj Planini.



Već šestu godinu za redom Planinska družina na čelu s predsjednikom Sovom (Njegoslavom Blažekom), organizira jedinstveni u našoj zemlji, ali i vrlo rijedak u svijetu, festival visibaba.


Prigoda je to na da sada već uređenom vodotoku potoka Vukov dol u Gornjoj Planini uz nekoliko obnovljenih starih mlinova družina priredi zanimljivo druženje kojima propagira ljubav prema prirodi i potrebu zaštite čovjekova okoliša.


"Želimo prije svega zaštititi naše proljetnice. To što je branje proljetnica zakonom zabranjeno uz novčane kazne, je jedna stvar, a to što se one u dalje beru je nešto posve drugo. Doduše možda se manje beru negoli ranije, ali mi želimo prije svega edukativno djelovati posebice kod djece i mladih da usvoje kako trebamo štititi naše proljetnice koje su ugrožena vrsta, a najbolji primjer za to su naše nježne visibabe, krhke cvjetnice koje nam najranije u godini cvatu i već znaju izniknuti ispod snijega, što ove godine, na žalost nije slučaj", govori nam Sova. 


Planinska družina pripremila je uz pomoć Bioteke, udruge za promicanje biologije i srodnih znanosti i aktivnu radionicu za mlade posjetitelje u kojoj su stručnjaci s područja biologije djeci otkrivali tajne koje bi ih u budućem razvoju i životu mogle zanima  navesti na pravilan odnos prema prirodi.


Uz mnogo zanimljivih načina aktivnih provođenja slobodnog vremena, prvenstveno za djecu, stariji su uz zapaljene žarnice mogli ispeći meso i kobase, ničega nije nedostajalo, a tko je želio mogao se i napiti vode iz izvora.  


Još jedan festival visibaba privukao je mnogobrojne posjetitelje, ponajviše iz Zagreba, ali i drugih ljubitelja prirode i ovakvih jedinstvenih događanja u prekrasnoj sesvetskoj prirodi.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2023. 11:24:15

Create Account