Održan Dan otvorenih vrata Kuzelina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.9.2020. 14:41:02
Održan Dan otvorenih vrata Kuzelina

Foto: Sesvete danas/Muzej Prigorja

Sesvećani su pokazali prilično zanimanje za događanje na Kuzelinu.



Muzej Prigorja i ove je godine organizirao Dan otvorenih vrata na Kuzelinu, najznačajnijem arheološkom lokalitetu Prigorja, ali i jednom od najznačajnijih u cijeloj Hrvatskoj. Na Kuzelinu je bila rimska vojna postaja, međutim, arheološki nalazi govore da je ovaj prostor bio korišten još puno prije, te seže čak do brončanog doba. 


Od prometnice Moravče - Marija Bistrica sve do lokaliteta udaljenom desetak minuta hoda, posjetitelje su usmjeravali cvrčci - oznake sa zanimljivim natpisima koje su bile izrađene od drveta, a na likovnoj radionici su ih u manjoj verziji bojali mali posjetitelji.


Bila je organizirana Rimska škola, modelarstvo iz gline, tkanje na šumskom tkalačkom stanu, naravno, prikaz rimskih borbi i bacanja koplja, a "veliki rimski senatori i govornici" prikazivali su kako je to nekada radio Ciceron ili netko iz njegove plejade. 


Prigodom ulaza na plato koji je nekad davno bio opasan bedemom odnosno palisadom, posjetitelji su odslušali nekoliko minuta o povijesti Kuzelina.


Oduševljeni viđenim većina je bila sretna i zadovoljna što je dio prekrasne ranojesenske nedjelje provela upravo na Kuzelinu.


Video: Muzej Prigorja/Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account