Održan ljetni planinarski pohod na Lipu

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 2.9.2020. 10:18:08
Održan ljetni planinarski pohod na Lipu

Foto: Vladimir Beštak

Ovogodišnji planinarski pohod završio koncertom vrhunske umjetnice na harfi Doris Karamatić, na otvorenom ispred kapele Hrvatskih mučenika na Lipi.



Zbog pandemije koronavirusa, u nedjelju 30. kolovoza očekivao se mali broj sudionika na 17. Ljetnom planinarskom pohodu na Lipu. Lijepo vrijeme, nova atraktivna staza i vjerojatno prepoznato gostoprimstvo sesvetskih planinara potaknulo je dolazak 100 planinara iz desetak planinarskih društava. Među njima, na hodanju cijelom trasom bio je i pater Stjepan Horvat iz Družbe misionara Krvi Kristove.


Okupljanje sudionika bilo je u Kašini Gornjoj kod okretišta autobusa ZET-a gdje  se predstavilo ovogodišnje „Društvo prijatelj pohoda“ – planinarke i planinari PK „Scout“ iz Samobora. Tom prigodom su razmijenjeni darovi između predsjednice HPD „Lipa“ Jasminke Fabijančić i predsjednice PK „Scout“ Nataše Franić. U proteklim godina „Društvo prijatelj pohoda“ bila su planinarska društva: „Lipa“ Lipik, „Borik“ Đurđevac, „Melnica“ Slunj, „Špičunak“ Lokve, „Knezgrad“ Lovran i „Garjevica“ Čazma koje su Lipaši ugostili u Prigorju.


Uz pridržavanje naputaka i epidemioloških preporuka trosatno hodanje do Lipe sudionici su prošli trasom novo markirane staze od Kašine Gornje (212 m) preko lokaliteta Gradec (410 m), spustili se do potoka Vukov dol i mlinova (melini) u Planini Gornjoj (290 m), te dalje nastavili usponom markiranim stazama do planinarskog doma na Lipi (700 m). Na lokalitetu Gradec prisutni su vidjeli ostatke zemljanog uzvišenja, okruženog obrambenim jarcima i zemljanim bedemima iz 13. st., na kojem su nekad stajali drveni objekti (stambene građevine i kula), a koji su ovdje građeni u vrijeme tatarskih provala na naše krajeve.


Na pola puta, u hladu „Planinskih melina“ organizirana je bila okrjepa s kriškama hladnih lubenica, kolačima i sokovima od kadulje i šumskog voća. Članovi Udruge „Planinska družina“ iz Planine Gornje koja skrbi o mlinovima,  upoznali su prisutne o obnovi mlinova i uređenju potoka, a postavili su na razgled prigodnu izložbu „Gospodarenje otpadom od prapovijesti do danas“. 


Nakon što je odhodao cijelu trasu planinarskog puta, Svetu Misu na otvorenom kod kapele Hrvatskih mučenika pred više od 150 vjernika planinara i izletnika služio je pater Stjepan Horvat. Druženje se nastavilo u zelenilu značajnog krajobraza Lipa – Rog uz koncert harfistice Doris Karamatić koji je organiziran uz podršku Udruge Zelene i plave Sesvete. Uživalo se u glazbenim temama iz filmova. A da bi se harfa našla na najvišem vrhu Sesveta, treba zahvaliti Miroslavu Novoselu, zapovjedniku DVD-a Planina Donja koji je ovaj skupi instrument i nezgrapan po veličini za prijevoz dovezao vatrogasnim džipom.


Film o cijelom pohodu autora Stjepana Findrija možete vidjeti na YouTube kanalu HPD LIPA:  ovdje ispod članka.


Video: Stjepan Findri

Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account