Održano predavanje Rimske prometnice kroz Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.6.2019. 11:32:15
Održano predavanje Rimske prometnice kroz Sesvete

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Arheolog i povjesničar Muzeja Prigorja iz Sesveta prof. Damir Fofić održao je predavanje o rimskim putevima kroz Sesvete.



Sesvete su danas sjecište mnogih puteva, ali to su bile  u rimsko doba. Upravo o tim putevima kroz današnje Sesvete govorio je u srijedu kasno popodne u knjižnici Jelkovec prof. Damir Fofić, arheolog i povjesničar Muzeja Prigorja.


Iako područje samih Sesveta nisu u vrijeme Rimljana bile naselje, ovim se je područjem odvijao vrlo intenzivan promet, a putevi su se račvali četiri smjera, na sve strane svijeta. Nekih ostataka imamo i danas, kao primjerice kroz šumu od Glibokog jarka prema sjeveru gdje je širinom od oko dva metra još uvijek vidljiv nasip kojim je cesta prolazila. Nisu je gradili u nizini Vuger potoka koji je tada podosta meandrirao, nego na uzvisinama , kako bi im prometnice bile trajnije. 


Ovo je samo djelić predavanja na žalost malobrojnih posjetitelja koje nije niti velika vrućina spriječila u dolasku na susret s prof. Fofićem. Nakon predavanja, odmah svi su zajedno izašli van gdje su odmah do knjižnice došli na šetnicu za koju se navodi da prati originalnu trasu negdašnjeg rimskog puta prema sjeveru. Fofić se ipak s time ne slaže, smatra da je ta prometnica bila dvadesetak metara zapadnije što je predmet daljnjih istraživanja.


Nama laicima, dvije tisuće godina kasnije manje je važno je li originalni rimski put bio koji metar lijevo ili desno, tek ostaje uzbuđenje da su tada ljudi doista prolazili ovim područjem, da su upravo tim putevima stizali novi ljudi, miješale su se nove kulture, stvarala se nova povijest.



Create Account