Održano predavanje u ZIPS-u: Solarne elektrane sve su popularnije i sve dostupnije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.6.2024. 13:19:30
Održano predavanje u ZIPS-u: Solarne elektrane sve su popularnije i sve dostupnije

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Solarne elektrane jednostavne su za ugradnju, gotovo da nema održavanja i imaju dugi vijek trajanja uz relativno mali ulog u odnosu na benefit.
Zelena energetska zadruga (ZEZ) koja promovira i svojim akcijama olakšava građanima put do ugradnje solarnih elektrana, održala je jučer predavanje o toj temi.  Alice Šebina i Svibor Jančić, stručnjaci ZEZ-a informirali su podosta zainteresiranih Sesvećana za ugradnju solarnih elektrana na krovove svojih kuća, te pojasnili kako djeluje sustav ugradnje solarnih elektrana na krov višestambene zgrade. 


Odgovarali su i na mnogobrojna pitanja nazočnih koji imaju namjeru još ove godine ugraditi solarne elektrane i pri tom si drastično smanjiti ili u potpunosti anulirati račune za struju. Dobili su detaljnije informacije, kako sve to napraviti, koje je korake potrebno poduzeti, te koliko sve to košta i u kojem je roku moguće izvesti projekt od početka do kraja. Solarne elektrane vrlo su jednostavne, ne zahtijevaju neko posebno održavanje i imaju dugi vijek trajanja s garancijom proizvodnje energije većim od 20 godina, poneki proizvođači jamče i 30 godina na svoje sustave.


Intencija zelenih europskih politika je da se na sve privatne obiteljske zgrade ugrade solarne elektrane za vlastite potrebe, kao i na druge višestambene zgrade i gospodarske objekte.  Električna energija bi se u narednom desetljeću, dakle iza 20230. godine trebala u Europi u cijelosti dobivati iz nezagađujućih izvora, bilo da se radi o obnovljivim izvorima, nuklearnim elektranama koje se vraćaju u središte zbivanja, a sve to u očekivanju tehnologije budućnosti, neograničene i nezagađujuće energije iz vodikovih odnosno termonuklearnih elektrana. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.6.2024. 10:41:33

Create Account