Opsada Lipe na planinarskoj Kestenijadi

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 28.10.2019. 21:11:00
Opsada Lipe na planinarskoj Kestenijadi

Foto: Vladimir Beštak

Jučer su sve staze prema Lipi bile pune izletnika i planinara koji su prekrasan dan proveli kod planinarskog doma na prigodnoj Kestenijadi.



Gotovo 500 ljudi, od tromjesečne bebe i mnoštva roditelja s djecom do vitalnih osamdesetogodišnjaka u pravom je smislu okupiralo najviši sesvetski vrh, 709 m visoku Lipu. Prekrasan sunčani dan izmamio je u prirodu mnoge koji već dugo nisu bili na Lipi. Svjedočili smo krasnim susretima već zaboravljenih prijatelja koji su prije tridesetak godina zajedno planinarili. 


Od ranog jutra ekipa Lipašica je vrijedno rezala kestene koje su Jasenko i Ivan pekli u novoj pečenjari i čiji se miris širio uokolo. I dok su se stariji družili uz piće i pečene kestene te uživali u glazbi raspjevanih tamburaša, djeca, kojih je bio veliki broj, na kreativnoj su radionici s planinarkom Vesnom izrađivali nakit od šumskih plodova i o tome napravili prigodnu izložbu. 


Željne adrenalinskog ugođaja, Anđelko i Ivica su poveli do Velike peči, atraktivnog geološkog objekta kojeg još 1886. godine spominje u svojim bilješkama naš geolog Đuro Pilar koji je proveo prva znanstvena geološka proučavanja ovog dijela Medvednice. Događanju na Lipi pridružili su se i članovi Oldtimer kuba Sesvete koji su šumskom, opskrbnom cestom došli s osam vremešnih džipova.


Kruna dana je bilo misno slavlje na otvorenom, ispred kapele Hrvatskih mučenika u kojem je sudjelovalo više od 200 vjernika planinara i izletnika. Oni su duhovne misli dobivene od mladog župnog vikara sesvetske župe Svi Sveti, vlč. Leopolda Ćurčića s radošću ponijeli u dolinu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account