Osmi je ožujka, međunarodni Dan žena! Znate li povijesne činjenice o današnjem danu?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.3.2023. 9:00:35
Osmi je ožujka, međunarodni Dan žena! Znate li povijesne činjenice o današnjem danu?

Foto: Pixabay

Žalosno je da su žene u modernom društvu još uvijek neravnopravne i na različite načine omalovažavane.



Današnjim danom želi se ukazati na još uvijek neravnopravan položaj žena u društvu. U našem društvu, koliko god se mnogi trudili, još uvijek vladaju u mnogim segmentima podvojeni kriteriji. Stoga žene i danas moraju ukazivati na negativnosti spolne neravnopravnosti s težnjom postizanja jednakosti u svim pravima s muškarcima.


Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo više od 140 žena.


A sve je počelo još 1857. u New Yorku kada su 8. ožujka u štrajk stupile radnice u tvornici tekstila, zahtijevajući bolje uvjete rada za žene. Demonstrantice je rastjerala policija, ali su žene dva mjeseca kasnije osnovale svoj sindikat. Protesti žena nastavili su se i sljedećih desetljeća, od kojih je najpoznatiji bio 1908., kad je 15 000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.


Uoči Prvog svjetskog rata, žene su 8. ožujka širom Europe održale demonstracije za mir, a demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon uspostave boljševičke vlasti taj dan postao je državni praznik za obilježavanje herojstva radnica.


U zapadnom svijetu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjeni narodi su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.


(dijelovi teksta citirani  su iz povijest.hr)


Drage čitateljice, čestitamo vam 8. ožujka, međunarodni Dan žena.



Vezane vijesti
Ažurirano: 11.3.2024. 12:35:44

Create Account