Otpadne vode izlijevamo u grabe i potoke - do kad tako?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.8.2020. 11:14:54
Otpadne vode izlijevamo u grabe i potoke - do kad tako?

Foto: Sesvete danas, arhiva

Veliki dio Sesvetskog prigorja nema ispravnu kanalizaciju, ili ju nema uopće, a mnogi se pitaju - do kad tako?



Svima je dobro poznata činjenica da većina naselja Gradske četvrti Sesvete nema riješen sustav odvodnje otpadnih voda. Mnogi na to upozoravaju dugi niz godina, opće je poznata ta činjenica, a u zadnje vrijeme nekolicina građana nas je upozorila na tu temu. 


Prije svega većina vlasnika obiteljskih kuća i kuća za odmor na području Sesveta imaju septičke jame koje ispuštaju u grabe ili potoke. Ima primjera i gdje su građani sami izgradili ilegalni sustav kanalizacije i ispust usmjerili u prvi otvoreni vodotok.


Najpoznatiji primjer tome je u Starom Brestju, gdje oko 800 domaćinstava ima priključak na ilegalnu kanalizaciju koju su sami napravili, te odvod ide u Čučersku reku, a o čemu smo prije dvije godine objavili opširniji članak.


IZLEGALNA KANALIZACIJA U STAROM BRESTJU ISPUŠTA SE U POTOK TIK DO ŠKOLE I VRTIĆA


Slična je situacija u Kobiljaku gdje se otpadne vode iz lokalne kanalizacije ispuštaju u potok Črnec, o čemu nas je izvijestio javni aktivist Ivan Dokša. 


"Potoci umjesto da nam budu bogatstvo i da njihove obale postanu zone rekreacije i mjesta ugodna za šetnju, boravak u prirodi i odmor, oni su svedeni na recipijente otpadnih i fekalnih voda", izjavio nam je Dokša tom prigodom.


Posebno stresnu situaciju imaju mještani Soblinca gdje je lokalno poduzeće pretvorilo grabu u smrdljivi odvodni kanal, no to je tema za posebnu priču, vjerojatno i za reakciju mnogih inspekcija, ukoliko će ih to uopće zanimati.


S druge pak strane znademo da je kanalizacija daleko najskuplja komunalna djelatnost. Izgraditi metar kanalizacije je kao izgraditi 10 metara vodovoda. No, napravljen je projekt izgradnje kanalizacije na cjelokupnom području Sesveta. O tome nam direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galiot, inače i sam Sesvećan, kaže: 


"Projekt je prijavljen za financiranje iz europskih fondova, trebao je biti već evaluiran, no, kao i sve drugo i to kasni zbog pandemije. Ipak očekujem da sve bude završeno do kraja godine, i ako bude prihvaćen, a mislim da nema nikakva razloga da ne bude, sama izgradnja koja bi trajala tri do četiri godine mogla bi početi vrlo brzo, nadam se već naredno proljeće". 


A o samoj situaciji pretvaranja naših vodotokova u kanalizacijske kanale, te još gore, njihovo zacjevljivanje dobro se zna već dulje vrijeme.


Primjerice, analizu vode Črnec potoka istraživali su i pet godina pratili, te 2011. godine javno publicirali profesori medicinskog fakulteta u Zagrebu Ankica Senta Marić, Damir Andabaka i stručnjakinja poduzeća Krka farma  Nataša Zdjelarević.


"U radu je prikazana kakvoća vode potoka Črnec na području Sesveta prema pokazateljima režima kisika, hranjivim tvarima i mikrobiološkim pokazateljima. Iz rezultata petogodišnjeg monitoringa pokazatelja kakvoće vode načinjena je klasifikacija vode prema Uredbi o klasifikaciji voda. Uzorkovanje potoka Črnec obavljeno je na dva mjesta (gornjem i donjem toku). Vode potoka Črnec u gornjem toku uglavnom su treće vrste prema režimu kisika i hranjivim tvarima, a četvrte vrste po mikrobiološkim pokazatelji, dok je voda u donjem toku pete vrste po režimu kisika, hranjivim tvarima i mikrobiološkim pokazateljima. Prema ovim pokazateljima kakvoće površinske vode potok Črnec se može smatrati otpadnom vodom".



Vezane vijesti
Ažurirano: 12.4.2024. 14:25:04

Create Account