Otvoreno za građane ove srijede: Radimo urbane vrtove u Brestju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.5.2024. 15:43:30
Početak: 29.05.2024. 14:00
Otvoreno za građane ove srijede: Radimo urbane vrtove u Brestju

Foto: Sesvete danas

Donedavna predsjednica VGČ Sesvete Ines Sosa Meštrović pokrenula je ili podržala u kratko vrijeme brojne projekte o kojima ćemo tek i čuti. Jedna od njih su Urbani vrtovi, a jedan od njih će se raditi u Brestju na prijedlog MO Staro Brestje te uz podršku OŠ Brestje."Pozivamo Vas na radionicu/otvoreni razgovor na temu sadnje urbanog voćnjaka na parceli sjeverno od OŠ Brestje, koja se nalazi u vlasništvu Grada Zagreba. Voćnjak se sufinancira iz programa Interreg CE, a prije izrade idejnog projekta potrebno je konzultirati se s lokalnom zajednicom kako bi projekt osim regulativi odgovarao i njihovim željama i potrebama", poručila je Ines Sosa Meštrović pozivajući prvenstveno sumještane, ali i sve ostale zainteresirane za sudjelovanje na radionici/razgovoru.


Radionica će se održati u srijedu, 29. svibnja u 14 sati u Mjesnom domu Novo Brestje (Ljubičica 33). Očekivano trajanje je sat i pol.


 PROJEKT: CoFarm4Cities (Creating a sustainable model for urban fringe farming in Central Europe as an effective tool to prevent urban sprawl and to transition to a more sustainable food system and society)


PROGRAM: Interreg CENTRAL EUROPE


KOORDINATOR ZA GRAD ZAGREB: Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje a ukupno trajanje projekta je 3 godine (travanj 2023.- ožujak 2026.).


VRIJEDNOST PROJEKTA ZA GRAD ZAGREB: 326.280,00 € od toga 80 posto iz EU sredstva dok 20 % pokriva Grad Zagreb (za tih 20 % Grad Zagreb će tražiti sufinanciranje od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kada isto Ministarstvo raspiše godišnji natječaj).


Cilj projekta „CoFarm4Cities“ je potaknuti razvoj i ispitivanje poslovnih modela urbane poljoprivrede, koji promiču proizvodnju zdrave i pristupačne hrane te recikliranje ili ponovnu upotrebu poljoprivrednih proizvoda i otpada od hrane. Kroz projekt će se potaknuti uključivanje građana i izgradnja zajednice, povećati ekološku svijest i spriječiti širenje urbanih područja na trošak poljoprivrednog zemljišta.


U okviru projekta će se površina od cca 2000 m2 koja se prema GUP-u Sesveta nalazi u zoni Z1 –javne zelene površine – javni park, lokacija Mjesni odbor Staro Brestje (MO iz kojeg je pokrenuta inicijativa), privesti stvarnom korištenju/namjeni u smislu implementacije drugog Urbanog voćnjaka u Zagrebu koji će sadržavati elemente livade bio raznolikosti, urbane opreme te voćnjaka. U sklopu projekta financirat će se i priprema dokumentacije.


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.4.2023. 13:52:04

Create Account