Ovaj vikend Stara jela z Dugog Sela iz bakinog emajliranog tanjura

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.9.2022. 14:48:36
Ovaj vikend Stara jela z Dugog Sela iz bakinog emajliranog tanjura

Foto: Plakat

S ciljem očuvanja i promocije tradicionalnih jela posavsko-prigorskog kraja, međunarodna kulturno-gastronomska manifestacija „Stara jela z Dugoga Sela“, spremna je za još jedno izdanje.
Tradicionalna gastro manifestacija kojom se čuva nasljeđe i gastronomsko bogatstvo dugoselskog kraja održava se ovaj vikend, u subotu i nedjelju,17. i 18. rujna u centru Dugog Sela, u Kolodvorskoj ulici, u organizaciji Turističke zajednice Grada Dugog Sela, Grada te Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Manifestacija se održava pod motom „Gdje tradicija dotiče suvremenost“. Svečano otvaranje održat će se 18. rujna (nedjelja) u 12 sati na velikoj pozornici. 


Sve počinje u subotu, 17. rujna s natjecanjem u najboljoj guski, a Kotlowina show okupit će brojna poznata imena koja će se okušati u pripremi kotlovine pod budnim okom Tomislava Špičeka i Maria Petrekovića. 


Program se nastavlja u nedjelju, 18. rujna kada dugoselske udruge i ugostitelji pripremaju bogatu ponudu domaćih jela. Njih će se moći konzumirati iz emajliranih tanjurića. Na manifestaciji će sudjelovati i nadaleko poznati kovači i majstori peke iz Vareša (BIH) – čuvari kovačke tradicije i tvorci najveće peke (20 kg mesa) koju će, otkrivajući pokoju tajnu pripreme prave peke, pripremiti i za sve posjetitelje Starih jela.


Za djecu su organiziran tradicionalne igre i radionice Od slame do strašila i Od kuhače do igračke. Ovogodišnja manifestacija obiluje brojnim gastro radionicama na kojima će sudjelovati svi zainteresirani, a vodit će ih Ksenija Erker i gastroblogeri Martina - Appetite addiction i Josip - Foodie_Woddie. 


Dodatna atrakcija će biti izložba posvećena dugoselskoj industrijskoj tradiciji - Tvornici emajliranog posuđa Gorica koja će se održati u Maloj galeriji pod nazivom „Gdje je nestao slonić?“. Svi posjetitelji hranu će moći kušati iz jedinstvenog bakinog emajliranog tanjura koji je posebno za ovu manifestaciju izrađen kao suvenir, te će ga posjetitelji moći ponijeti kućama. 


Posjetitelji očekuje obilje domaće tradicijske hrane, mnoštvo kulinarskih radionica koje vode kulinarski znalci, Kotlowina show i Guska za primjer – natjecanje u pripremi najukusnijeg martinskog menija, predstavljanje obrtnika i OPG-ova našeg kraja, tradicijske igre i brojni zabavni sadržaji za djecu i  nagradne igre. Manifestaciji će se pridružiti Andrea Biggi, šef Misije i djelatnici Veleposlanstva Australije u RH obilježavajući 30 godina diplomatskih odnosa Australije i Hrvatske. Predstavit će tradicionalne australske specijalitete, a najmlađi će se posjetitelji moći okušati u australskom nogometu.


U zabavnom dijelu programa nastupit će dugoselske skupine, predstava „Beba“ Kerekeš teatra i koncerti grupa Latino i Gazde.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.7.2024. 15:37:16

Create Account