Pao nam je prvi snijeg, zabijelio dol i brijeg!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.12.2023. 10:45:43
Pao nam je prvi snijeg, zabijelio dol i brijeg!

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

"Čudimo se snijegu u prosincu k'o pura glisti", veli nam jedan iskusni Sesvećan koji se u prošlosti nagledao snijega, ali i tropskih prilika krajem prosinca.



Nakon obilnih pljuskova mjestimice i grmljavine tijekom subotnjeg popodneva, u večernjim satima počeo je na području Prigorja padati obilan snijeg, koji je mnoge iznenadio. "Rani nam je došao ove godine", čujemo u prolazu u jednom kafiću grupu mladih oduševljenih snijegom koji je za to vrijeme počeo intenzivno padati. 


Da, pa naravno, mladi gotovo i ne pamte snijeg početkom prosinca stoga nije čudo da su iznenađeni, većina njih i oduševljeni. Dulji niz godina unatrag početkom prosinca još je bilo toplo, a snijeg je uglavnom, ako je uopće zabijelio ovo područje, padao u siječnju ili veljači, pa čak i ožujku, ali studeni i prosinac bili su topli. 


Nićašnji snijeg je mokar, dnevne temperature iznad ništice, dakle topi se i neće potrajati, ali doista u ovo doba zatopljenja i pomicanja početka prave zime s prosinca na sredinu siječnja je postalo uobičajeno. Stoga nije čudo da je sinoć i jutros bilo grudanja, trčkaranja, bacanja po snijegu ili izrade manjih snjegovića, jer debljina snijega je još uvijek vrlo tanka, tek koji centimetar. 


 "Čudimo se snijegu u prosincu k'o pura glisti", veli nam jedan iskusni Sesvećan koji se, kako kaže, u prošlosti nagledao snijega, ali i tropskih prilika krajem prosinca. "Snijega je bilo  u studenom. Sjećam se kak' je na Svisvete znalo biti zmrznuto, nije uglavnom bilo snijega, al je baš bilo studeno, a snijeg bio pao kasnije, sredinom ili krajem studenog iako je nekad znao iznenaditi i početkom", rekao nam je jedan stariji sugrađan koji se osobito sjeća bijelih Božića, naspram ovih gotovo tropskih posljednjih godina. 


Ipak, neopisiva je sreća da je snijeg pao baš za vikend, kao u pjesmici "Pao nam je prvi snijeg, zabijelio dol i brijeg", pa mališani, ali i ne samo oni mogu danas uživati u zimskim radostima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.1.2024. 10:27:29

Create Account