Ponovo veliki požar šume i raslinja, kod K. Sopnice opožareno čak 40 hektara zemljišta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.3.2022. 12:50:22
Ponovo veliki požar šume i raslinja, kod K. Sopnice opožareno čak 40 hektara zemljišta

Foto: Zoran Saraf

Noćašnji požar kod Kašinske Sopnice zahvaćenom površinom od čak 40 hektara velik je i za dalmatinske pojmove.



Veliki požar na otvorenom na području Kašinske Sopnice buknuo je sinoć, a nošen jakim vjetrom ubrzo se proširio na veliku površinu, zahvatio i obližnju šumu, te su odmah po dojavi dignute velike vatrogasne snage.


Uz Javnu vatrogasnu postrojbu iz postaje Dubrava, u gašenju su sudjelovali vatrogasci iz 10 vatrogasnih društava: Kučilovina, Planina Donja, Planina Gornja, Kašina, Gornja Kašina, Blaguša, Vugrovec, Sesvete, Sesvetski Kraljevec i Vidovec.


Vatrogasci su se cijelu noć sve do jutra borili s vatrenom stihijom, da bi nakon zaustavljanja njenog širenja još tijekom dopodneva čuvali požarište, obzirom da puše južni vjetar, kako se požar ne bi ponovo razbuktao. 


Opožaren je krajolik površine 2000 x 2000 metara, odnosno 40 hektara, šume, šikare i ostalog niskog raslinja.


Iako vatrogasci već gotovo mjesec dana gotovo svakodnevno izlaze u javnost s preporukama i upozorenjima za spaljivanje biljnih ostataka na otvorenom, očito i dalje ima mnogo onih koji se oglušuju na njih i slovo zakona. Dugo sušno razdoblje zacijelo pogoduje tako snažnim širenjima požara na otvorenom kao posljednjih dana, a oni koji spaljuju biljne ostatke očito o tome ne vode dovoljno računa.


Video: Zoran Saraf

Vezane vijesti
Ažurirano: 27.11.2023. 11:31:45

Create Account