Poskupljuje nam voda, Tomašević kaže da je to radi investicija u mrežu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.11.2022. 13:36:44
Poskupljuje nam voda, Tomašević kaže da je to radi investicija u mrežu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U 2023. godini, najvjerojatnije početkom veljače u Zagrebu će poskupiti voda, a gradonačelnik kaže da će tri četvrtine razlike novog prihoda ići u sanaciju stare i izgradnju nove mreže.




Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na današnjoj je konferenciji za novinare branio odluku Zagrebačkog holdinga o poskupljenju vode koja bi trebala stupiti na snagu najvjerojatnije 1. veljače naredne godine. 


"Imamo inflaciju i porast troškova koji jako teško opterećuju VIO, no, najvažniji razlog u dizanju cijene vode je potreba za financiranje investicija", rekao je Tomašević naglašavajući prvenstveno potrebu rekonstrukcije zagrebačke vodovodne mreže iz koje se gubi polovica vode. 


Također promijenjen je propis o naknadi za crpljenje vode, pa se tako više neće plaćati koncesija po isporučenoj vodi, nego po zahvaćenoj. Obzirom da iz zagrebačkog vodovoda iscuri pola vode, ispada da bi se tako pola koncesijske naknade bacilo u zemlju.


"Nekoliko desetljeća nije se brinulo za zagrebačku vodovodnu mrežu, što je isplivalo na vidjelo početkom našeg mandata kad su, što od starosti, što od posljedica potresa počele masovno pucati vodovodne cijevi. To moramo promijeniti, to nije posao od jednog mandata, svjestan sam da će možda netko drugi na kraju pobrati političke poene na tome, ali to se mora početi raditi", odlučan je Tomašević o potrebi obnove gradske vodovodne mreže. 


Najavio je da i će u narednim godinama više od dvije milijarde kuna biti uloženo u vodovod i odvodnju u čemu će sudjelovati i novac europskih fondova. 


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 2.4.2024. 15:26:48

Create Account