Predomislili su se: Voda u zagrebačkom vodovodu do daljnjega ostaje po starom cjeniku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.3.2023. 18:02:30
Predomislili su se:  Voda u zagrebačkom vodovodu do daljnjega ostaje po starom cjeniku

Foto: Pixabay

Cijena vode u Zagrebu ipak do daljnjega neće poskupjeti, objavljeno je danas dopodne na  web stranici Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) koja je, nakon što je njezin novi direktor Marko Blažević održao sastanke s Vijećem za vodne usluge, stavila izvan snage novi cjenik objavljen prošlog tjedna.
U objavljenom priopćenju se navodi: 


„Važno je napomenuti da se ovom odlukom ne dovodi u pitanje potreba za podizanjem cijena vodnih usluga i naknada, već je cilj u suradnji s Vijećem osigurati da postupak donošenja novog cjelovitog cjenika bude u potpunosti u skladu s regulativom“, naglasio je Blažević. „To znači da se poskupljenje vode odgađa dok se u sljedećih nekoliko mjeseci ne provede novi postupak donošenja cjenika sukladno preporukama Vijeća za vodne usluge.“


Blažević je podsjetio da se cijena ViO usluga nije povećavala od 2012. godine te da je poskupljenje nužno zbog sigurnosti isporuke vode i pokretanja investicija radi smanjenja gubitaka. 


„Naime, zbog desetljeća neulaganja, sustav je došao u stanje u kojem je postao neodrživ. Podsjećamo da se u Zagrebu gubi oko 50% vode, a pucanja cijevi su svakodnevnica. Samo prošli mjesec zabilježeno je ukupno 130 puknuća cijevi svih profila, uključujući magistralne cjevovode, što je u prosjeku 4-5 puknuća dnevno.“ 


Direktor ViO-a rekao je da saniranje 130 puknuća cijevi u jednom mjesecu iziskuje svakodnevna značajna ulaganja, a jedini način da se puknuća i gubici vode dugoročno smanje jest značajno ulaganje u obnovu i modernizaciju vodoopskrbne mreže. 


„To je i jedini način da se mreža proširi i dovede do svakog kućanstva u Gradu Zagrebu“, zaključio je Blažević.

 


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.4.2024. 15:26:48

Create Account