Predstavljen završetak projekta energetske obnove zgrade "općine" u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.5.2021. 12:14:45
Predstavljen završetak projekta energetske obnove zgrade "općine" u Sesvetama

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Zgrada Područnog ureda Grada Zagreba u Sesvetama ili kako je u svakodnevnom govoru Sesvećani zovu "općina", temeljito je obnovljena sufinanciranim europskim sredstvima.



Zgrada Područnog ureda Grada Zagreba u Sesvetama, temeljito je obnovljena, značajno je podignuta njena energetska učinkovitost, te na krovu instalirana solarna elektrana šange 40 KW, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare ispred glavnog ulaza u zgradu.


Pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner izvijestile su da je projekt provođen prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je ujedno sufinanciran i proveden u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a njegova vrijednost iznosi 6.050.293,25 kn. Od tog dijela dodijeljena su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  3.071.305,68 kn. Radovi na energetskoj obnovi zgrade završeni su u travnju ove godine.


"Područni ured Sesvete je izgrađen 1955. godine, tavan zgrade je prenamijenjen u uredski prostor 1985. godine, a 2017. dogradio se uredski prostor na 2. katu sjevernog dijela zgrade. Ovaj javni objekt administrativni je ured za područje gradskih četvrti Sesvete za opću upravu, obrazovanje, socijalnu zaštiti u osobe s invaliditetom, gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, za poljoprivredu i šumarstvo, mjesnu samoupravu, imovinsko-pravne poslove te za prostorno uređenje, izgradnju, komunalije i promet", rekla je pomoćnica Borić. 


"U okviru energetske obnove značajno su poboljšana toplinska svojstva  zgrade, modernizirao se je sustav grijanja i hlađenja, ugrađena je ventilacija sa rekuperacijom, zamijenjena neučinkovita rasvjetna tijela sa LED rasvjetom, te je instalirana fotonaponska centrala na krovu zgrade. To je rezultiralo sa znatnim smanjenjem godišnjih potreba za toplinskom energijom za grijanje za 494.861,17 kWh (91,02%) i smanjenjem ukupnih emisija CO2 za 92,60 t/godišnje (90,78%), te je zgrada po svojim energetskim karakteristikama u energetskom razredu A+. Planiramo da će se uložena sredstva kroz energetsku uštedu vratiti za 16 godina", izjavila je voditeljica projekta Sili - Bosner.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.7.2022. 12:44:39

Create Account