Priča nedjeljom: Stipo Crnjak - predlažem promjenu grba Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.11.2020. 12:28:17
Priča nedjeljom: Stipo Crnjak - predlažem promjenu grba Sesveta

Foto: Privatno vlasništvo Stipo Crnjak

Sesvećan Stipo Crnjak izradio je vizual  mogućeg novog izgleda grba i zastave Sesveta, te predlaže da se postojeći zamijeni njegovom idejom.



Stipo Crnjak poznati je Sesvećan. Po zanimanju socijalni radnik, izdao je 3 knjige o starim razglednicama, a prije 10 godina pokrenuo je lokalno glasilo Sesvetski list, u kojem je bio gl. i odgovorni urednik, novinar i fotoreportera. Novine su u međuvremenu prestale izlaziti, a Stipo je nedavno je u mirovinu otišao kao fotograf. U Sesvetama živi od 1981, a u kolekciji ima više od 100 razglednica Sesveta. Sam kaže da je u penziji, a ne u mirovini. 


U priči za Sesvete danas kaže kako je povijesna nepravda što je na postojećem grbu iz 1972. godine koji je tada napravio slikar amater Vlado Šikić prikazana sesvetska kurija, a ne crkva Svih svetih. 


" Pa, vidite, sve države svijeta, autonomne pokrajine, gradovi, općine, većina sela i naselja, sportska i druga udruženja pa i mnoge obitelji, imaju svoja obilježja – grb, koji u pravilu ima crtež nečeg što tu državu, grad, naselje ili udruženje karakterizira, odnosno najbolje predstavlja. Sadašnji grb predstavlja štit na kojem je prikazana kaptolska kurija s dva puta koja izlaze iz dozidanih prolaza i sijeku se u sredini. U gornjem lijevom kutu je prikaz Sunca, a u desnom zvijezda petokraka. Kurija (zgrada u kojoj je danas Muzej Prigorja) je značajan objekt arhitektonske baštine Sesveta, ali Sesvete imaju i jedan objekt koji je najznačajniji dio sesvetske arhitektonske baštine i kulturno dobro nulte kategorije, koji je naselju dao ime Sesvete, a to je crkva Sv. svetih", kazuje nam Crnjak dodajući kako se crkva nalazi se u središtu naselja i dominira veličinom, oblikom, ljepotom i značajem. 


Pitamo ga potom, malo provokativno, nije li mu najviše zasmetala pretokraka na postojećem grbu, a on odgovara kako razumije ondašnje doba i zbog čega su na grbu ornamenti koji jesu.


 "Ma ponajprije treba znati da u vrijeme kad je nastajao sadašnji grb, jednopartijski sustav nije dozvolio da se na grbu nađe crkva, ali se morala naći zvijezda petokraka pa je vrijeme da se ta povijesna nepravda ispravi.   Autor prvog grba je sesvetski slikar amater Vlado Šikić. Prema njegovom sjećanju grb je nastao 1972. godine na poticaj ondašnje Skupštine općine Sesvete. Grb bio je u upotrebi sve dok su Sesvete bile općinsko središte, odnosno do 31. prosinca 1990. godine, od kad su Sesvete kao gradska četvrt, u sastavu Grada Zagreba. Vjerujem da je danas jasno da bi se taj zastarjeli i više nevažeći grb trebao promijeniti. Kako, u što?


Pored tog što je značajan i prepoznatljiv objekt, crkva Sv. svetih dala je naselju i ime.  Kako se u Prigorju blagdan “Svi sveti” izgovara “Se svete”, a naselje oko crkve nije imalo naziv, stanovnici okolnih naselja su išli u crkvu Se svetih, odnosno išli su u Se svete. Tako je nastao toponim Sesvete. Kratko i jasno, u crtežu sesvetskog grba treba biti sesvetska crkva Svih svetih", rezolutan je autor ideje o promjeni grba koji  ju je uputio na više adresa.


Tako su o potrebi promjene grba upoznati u vodstvu Vijeća Gradske četvrti Sesvete, upoznat je sesvetski župnik preč. Mario Migles koji podupire ideju da se ova najpoznatija sesvetska zgrada nulte kategorije nađe u novom vizualu sesvetskog grba i zastave. Ideju je također podupro mon. Josip Mrzljak, biskup u miru koji je prije tridesetak godina službovao kao župnik u Sesvetskom Kraljevcu. 


Autora ove ideje dalje pitamo je li upoznat s procedurom zamijene grba na što on odgovara potvrdno. 


"Naravno da procedura postoji, mora postojati. Jasno mi je da se to tome trebaju izjasniti stručnjaci, političari, ali i sami građani. No, važno je da je akcija pokrenuta i da Sesvete konačno jednog dana, adam se što prije, dobiju novi grb, primjeren Sesvetama i sadašnjem trenutku", kaže Crnjak kojem upućujemo i posljednje pitanje, što je sa zastavom koju je također spominjao u svojoj ideji.


"Sesvete su najveća gradska četvrt u Gradu. Površinom zahvaćaju više od četvrtine područja Grada Zagreba, a imaju i najviše stanovnika. Teritorijalno su najodvojenije i imaju sve što ima i Zagreb, osim fakulteta i tramvaja. Stoga bi Sesvete  trebale imati i svoju zastavu plave boje, koja bi u sredini imala grb. Bilo bi dobro da se za državne blagdane te za Dan Grada Zagreba i Dan GČ vijori iznad ulaza u zgradu područnog ureda, na pročelju crkve i pastoralnog centra te na zdanju narodnog učilišta i škola", zaključuje Stipo Crnjak, autor ideje o ustanovljenju novog grba i zastave Sesveta odgovarajući za kraj vrlo kratko na naše pitanje, koji bi to bio Dan VGČ Sesvete - "Pa 1. studenoga, blagdan Svih svetih"!



Vezane vijesti
Ažurirano: 13.1.2024. 11:05:34

Create Account