Promovirana monografija 40 godina Glazbene škole Zlatka Grgoševića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.5.2022. 10:03:58
Promovirana monografija 40 godina Glazbene škole Zlatka Grgoševića

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Monografija "40 godina Glazbene škole Zlatka Grgoševića" promovirana je u ponedjeljak navečer u koncertnoj dvorani škole.



Pred mnoštvom bivših i sadašnjih učenika i djelatnika u školskoj koncertnoj dvorani predstavljena je vrijedno izdanje monografija škole koja kroz 40 godine postojanja škole od 1979 do 2019. godine  bilježi početak, razvoj i najljepše trenutke škole. 


Knjiga je trebala biti objavljena na 40. obljetnicu škole, međutim upravo u to vrijeme započeta pandemija odgodila je njenu objavu i javno predstavljanje.


Ravnateljica škole Ljerka Pašalić izrazila je posebno zadovoljstvo konačnim izlaskom u javnost ovog, za školu, iznimno važnog izdanja kojeg su zajednički napisali profesori škole s ravnateljicom, a uredila ju je Petra Pavić, urednica  glazbene kulture i umjetnosti u Školskoj knjizi.


Naravno da uz uvod ravnateljice, knjiga započinje kratkom biografijom Zlatka Grgoševića, velikog hrvatskog muzičkog teoretičara i glazbenog pedagoga. Gotovo nestvarno djeluje podatak da je za monografiju bilo pripremljeno za objavu 820 fotografija od početaka do danas, međutim čak i uz pomoć Muzeja Prigorja, uspjela se pronaći tek jedna vrlo mala sličica Zlatka Grgoševića u ne odveć sjajnom stanju. 


Škola je počela djelovati 1979. godine u okviru Narodnog sveučilišta Sesvete o čemu je progovorila i donedavno ravnateljica Narodnog sveučilišta, danas u mirovini, a u to vrijeme profesorica flaute Vesna Pižić. Uz nju vremena pokretanja škole prisjetile su se negdašnje profesorice škole Branka Katulić Kruhak i Ana Nađ Boltižar. Od najranijih učenika škole nazočnih na svečanosti obratile su se Marina Mijatović i Jelena Jakupac potvrdivši da ih je u to vrijeme u školi bilo manje od 60, a danas škola broji 600 učenika. 


Od 2014. godine uz osnovnu djeluje i srednja škola koja broji 94 učenika, a 96 učenika pohađa nastavu u područnom odjelu u Svetom Ivanu Zelini. U školi radi više od 100 zaposlenika i ovo je jedina glazbena škola u Hrvatskoj koja u svom sastavu ima i školsku stručnu službu psihologa i pedagoga, te tehničko osoblje. Škola je od svog osnutka podstanar, pa tako i danas, djeluje na 4 lokacije, 3 u Sesvetama i jednoj u Zelini, te se svi u školi nadaju konačnom rješenju, izgradnje zgrade Glazbene škole Zlatka Grgoševića. 


Naravno da je svečanost promocije monografije bila začinjena glazbenim izvedbama, na početku učenika osnovne glazbene škole, a na koncu srednje kojima je dirigirao Lovro Kovačević prof. 


A nakon službenog dijela uslijedila je torta za 40 godina Glazbene škole Zlatka Grgoševića.


Vezane vijesti
Ažurirano: 29.3.2023. 9:51:50

Create Account