Proračun GČ Sesvete najmanji u posljednjih desetak godina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.1.2022. 13:55:08
Proračun GČ Sesvete najmanji u posljednjih desetak godina

Foto: Sesvete danas, arhivska fotografija

Proračunski dio grada Zagreba na koji imaju pravo njegove četvrti smanjuje se zadnjih godina, a ove je povijesno nizak.



Jedva 70 milijuna kuna iznosi "proračun" Gradske četvrti Sesvete. Točnije rečeno, to je dio gradskog proračuna koje ima pravo utrošiti vodstvo Sesveta uglavnom za komunalne akcije, trošak djelovanja predstavničkih tijela, te još ponešto kao primjerice, pomoć lokalnim javnim institucijama, primjerice školama ili vrtićima u vidu kakvih radova i slično. 


Dakle, ove će godine sesvetski proračun iznositi tek malo iznad 70 milijuna kuna, što je za oko 13 milijuna kuna manje od prošlogodišnjeg. Najveći je bio prije nekoliko godina kad je iznosio više od 100  milijuna kuna.


Od navedenih ovogodišnjih 70 milijuna, najveća stavka ide za Plan malih komunalnih akcija (PMKA), a to su prijedlozi i želje koji su došli iz mjesnih odbora, a za što će biti utrošeno cca 26 milijuna kuna.


Cca 23 milijuna kuna bit će utrošeno na "Usluge tekućeg investicijskog održavanja" iza čega se ustvari krije Plan komunalnih aktivnosti  (PKA) Gradske četvrti koji donosi Vijeće, a to su sve one komunalne aktivnosti kojima se kroz godinu bavi gradska četvrt. 


Dakle uz PMKA (Mjesni odbori) i PKA, malo manje od 50 milijuna kuna ide u ovoj godini za asfalterske radove, koji i jesu najskuplji, te sve one ostale komunalne radnje koji će se iz tih planova odvijati kroz godinu.


Tome treba još pridodati malo manje od 17 milijuna kuna koji će biti uloženi prema Programu za održavanje komunalne infrastrukture, a što se plaća isključivo Holdingu za slijedeće namijene:


Odvodnja atmosferskih voda (VIO)                                1,3 milijuna

Čišćenje javnih površina   (Čistoća)                                7,2 mil.

Održavanje javnih površina (Zrinjevac)                         3 mil.

Održavanje nerazvrstanih cesta (Zagrebačke ceste)   5,1 mil.


Što će se sve uspjeti izvesti s tim sredstvima vidjet ćemo na kraju godine.


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.2.2024. 10:47:47

Create Account