Proslava velikog jubileja: DVD Belovar, osamdesetogodišnjak u najboljoj kondiciji

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.5.2024. 16:46:09
Proslava velikog jubileja: DVD Belovar, osamdesetogodišnjak u najboljoj kondiciji

Foto: Borko Samec/Sesvete danas i Vladimir Beštak

Proslava je prošla bez suvišnih velikih govorancija kako to u takvim prilikama zna biti i, vrlo zanimljivo, bez i jednog političara, samo uz uzvanike vatrogasce.U jeku drugog svjetskog rata, 1944. godine u Belovaru je osnovano vatrogasno društvo koje i dan danas djeluje i to vrlo uspješno. Stoga je u nedjelju, 19. svibnja od podneva održana proslava obilježavanja 80 godina osnutka i djelovanja DVD-a Belovar. U nazočnosti mnogobrojnih prijateljskih društava s područja Grada, Zagrebačke i drugih županija, vatrogasci Belovara proslavili su svoj vrijedan jubilej, možda i na malo drugačiji način. Bez puno govorancije, političare nisu zvali (mnogi su rekli "fala Bogu"), samo i jedino vatrogasci i njihovi prijatelji, sponzori i donatori. Prava vatrogasna proslava.


Postrojili su se i domaćini i gosti, onako kako to vatrogasci znaju, jer ipak je riječ o hijerarhijskoj organizaciji poluvojnog ili polupolicijskog tipa gdje postoje činovi i slučaju se nadređeni. Gosti su bili puhački orkestar Grada Vrbovca s njihovim, nadaleko znanim mažoretkinjama koje su za početak izvele nekoliko plesova. Potom su uzvanici i goste pozvani u dvoranu DVD-a Belovar, jednog od rijetkih naših vatrogasnih drušava vlanika svojeg doma kojeg su prvo nekada davno sami izgradili, a potom dugi niz godina u više navrata obljavljali, rekonstruirali i na kraju uredili u prekrasan dom, u koemu uz vlastite sastanke i ponekad ovakvu svečanost, ponajviše mlađi naraštaji vatrogasaca imaju svoje vikend susrete, bilo da se slave rođendani ili kakve slične veselice. 


Upravo o tome je bilo riječi u vrlo zanimljivom dokumentarnom filmu autora Dalibora Ujlakija, člana DVD-a Belovar, a koji je poslužio umjesto govorancija. Ovaj vrlo profesionalno odrađen dokumentarac imao je funkciju referata o povijesti društva, ali sada na nov, moderan i svima puno zanimljiviji način od govorancija. Sudionici filma, veterani s pola stoljeća staža u društvu, nešto malo mlađi, aktualno vodstvo društva i ono što naviše godi srcu, mami pomalo suzu radosnicu i ukazuje na sjajnu budućnost ovog društva a to je mladost, jer su o budućnosti društva govorili članovi mladeži i djeca i podmlatka, a koji na mnogim natjecanjima imaju sjajne i vrlo zapažene nastupe.


Zamjenik predsjednika društva Darijo Kušt uvodno je prije projekcije filma koji se mogao na velikom ekranu gledati i ispred zgrade doma za sve one mnogobrojne uzvanike i goste koji nisu stali u samu dvoranu, pozdravio predstavnike Vatrogasne zajednice Grada Zagreba kao i sve ostale nazočne. U ime zajednice obratio se član upravnog odbora Damir Kostanjski čestitajući na obljetnici i pohvalivši Belovarčane na naporima koji ulažu u svoju budućnost, a to je mladost. Putem filma bratio se predsjednik VZGZ-a Srećko Bahlen koji nije bio u mogućnosti fizički nazočiti svečanosti, kako niti sam predsjednik DVD-a Belovar Damir Paj iz zdravstvenih razloga, a svi su mu pri tom zaželjeli brz oporavak nakon operacije.


Mnogobrojnim jubilarcima, kako onim najstarijim veteranima, tako i onim nešto mlađim, dodijeljene su diplome i plamenice, a posebno su nagrađeni omladinci društva, više puta spomenuti u smislu budućnosti ovog agilnog društva.  Od gostiju obratio se Stjepan Berulec u ime vatrogasne tvrtke Šarić predavši Kuštu prigodan poklon u znak dobre suradnje, a poseban dar DVD-a Belovar Vatrogasnoj zajednici primio je izaslanik Kostanjski. 


Kako je svečani dio proslave u dvorani DVD-a Belovar započeo na suvremen način, filmom o društvu, tako je još suvremenije završio jednim selfijem svih nazočnih koji je snimila voditeljica proslave Valentina Bukal.


Uslijedio je prigodan domjenak u obližnjem restoranu gdje su prigodnim darom nagrađeni i sponzori odnosno donatori društva, dok su najmlađi nestrpljivo čekali veliku rođendansku tortu. Uoči samog jela hranu je blagoslovio župnik blaškovečki vlč. Vjekoslav Pavlović. Na oduševljenje nazočnih molitvu blagoslova hrane vlč. Pavlović izmolio je na kajkavskom jeziku, a koji ju je, prema vlastitom kazivanju, naučio još davno u Ščitarjevu. 


Tamburaši Legende pobrinuli su se da se proslava obljetnice koja je započela još u podne potraje do kasnih večernjih sati i začini ovaj doista za Belovarčane prekrasan jubilej.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.5.2024. 11:26:35

Create Account