Sa sjednice VGČ Sesvete: Umjesto vrtića u Sesvetskom Kraljevcu smeće

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.8.2021. 10:34:50
Sa sjednice VGČ Sesvete: Umjesto vrtića u Sesvetskom Kraljevcu smeće

Foto: Pixabay, Sesvete danas

Na sinoćnjoj sjednici Vijeća Gradske četvrti Sesvete zanimljiva rasprava o vrtiću i otpadu u Sesvetskom Kraljevcu.



Sesvetski Kraljevec, jedno je od najvećih sesvetskih naselja čiji stanovnici muku muče sa smještajem mališana u vrtiće, ali i s otpadom, pri čemu je, kako smo čuli na sjednici, aktualna situacija s dovozom (navodno privremenim) glomaznog otpada u krug tvrtke Unija nova u Sesvetskom kraljevcu, sam vrh ledene sante problema otpada. 


Ne zna se koji je problem veći. Ponajviše zbog vrtića na sinoćnjoj su sjednici bile i tri mještanke Sesvetskog Kraljevca koje su zatražile potporu konačnoj izgradnji vrtića. Gdje je zapela dugogodišnja priča o izgradnji velikog vrtića u tom najistočnijem sesvetskom naselju. 


Poznato je da je nakon dugog niza godina, konačnog rješenja velikog imovinsko-pravnog problema, izrade cjelokupne projektne dokumentacije i ishođenja svih dozvola, te osiguranju novca u proračunu, ove godine konačno trebao biti izabran izvođač radova i s njim početi izgradnja čiji je rok dovršetka rujan 2022.


U SESVETSKOM KRALJEVCU TRAJU GEOMEHANIČKI RADOVI ZA IZGRADNJU VRTIĆA


Trenutačno se očekuje da nova gradska vlast izabere izvođača radova i pokrene izgradnju. Službenu informaciju o stanju s izgradnjom vrtića trebali su dati predstavnici Gradskog ureda za obrazovanje koji su bili pozvani na sjednicu upravo s tim ciljem, međutim, nisu se odazvali sjednici niti su poslali bilo kakvu poruku da  joj neće prisustvovati što je prvi puta da se tako nešto dogodilo. 


Vijećnici su negodovali zbog tog čina, te izrazili nadu da gradska vlast, sada kada je sve pripremljeno za gradnju, neće ignorirati nasušne potrebe građana Sesvetskog Kraljevca. Zaključak je da se od Gradskog ureda za obrazovanje traži očitovanje odnosno pojašnjenje situacije oko vrtića u Sesvetskom Kraljevcu.


Što se tiče vrtića u Sesvetskom kraljevcu, u njega bi se, prema aktualnim normativima trebalo smjestiti 265 djece u 14 skupina (7 jasličkih i 7 vrtićkih). Ukupna bruto površina dječjeg vrtića je 2.605,00 kvadratnih metara.  Planirana vrijednost investicije iznosi 23.650.000,00 kuna bez PDV-a, tj 7 .500 kn po kvadratnom metru bez PDV -a za trošak građenja i opreme, te 1.275 kn/m2 za vanjsko uređenje. 


A kad je u pitanju glomazni otpad koji se, prema najavi nadležnih, u tvrtki Unija nova u Sesvetskom Kraljevcu samo privremeno skladišti do odvoza na daljnju preradu, tu su mišljenja vijećnika bila dijametralno suprotno podijeljena. Od onih koji su dali bezrezervnu podršku gradonačelniku i njegovoj odluci o glomaznom otpadu, do onih koji su pozivali, ako bude potrebno i na građanski neposluh. Složili su se jedino da će dati rok koji si je sam gradonačelnik Tomašević zadao, a to je 75 dana privremenog skladištenja na odabranoj poziciji, nakon čega bi prema najavama, moglo biti i drugačijih pogleda na problem.  


 Dopis s mnogim pitanjima o tom problemu gradonačelniku Tomaševiću uputio je Mjesni odbor Sesvetski Kraljevec, vijećnici su ga jednoglasno ga podržali i proslijeđen je Ured gradonačelnika. 


A problem smeća na području Sesvetskog Kraljevca nije od jučer. Na velikom prostoru kojeg u dosta velikom obimu čini državno zemljište, a kako je državno, to se kod nas poistovjećuje kao da je ničije, jer poznato je da država ne vodi brigu o svojim nekretninama, nastale su mnoge ilegalne deponije otpada koje danas  u obujmu iznose možda i nekoliko desetaka tisuća kubika, no najgore je to što ima i opasnog, pa i vrlo toksičnog otpada. Navodno, prema riječima upućenijih, zna se i tko tamo odbacuje toksični otpad, pa, ako je tako, nije potpuno jasno zašto mjerodavne službe ne reagiraju? Možda zato što o tom problemu ne reagiraju niti sami mještani. 


Uz Kraljevec, vijećnici su dotaknuli i problem s otpadom na području Soblinca gdje zatražili inspekciju.


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.4.2024. 14:41:51

Create Account