Sesvetski veterani na lokalitetima njihove posljednje bitke

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.8.2020. 12:12:31
Sesvetski veterani na lokalitetima njihove posljednje bitke

Foto: Veterani 144 brigade

Veterani sesvetske 144.brigade obilježili su 25. obljetnicu Oluje dvodnevnim pohodom njihova posljednjeg ratnog puta.



Članovi udruge ratnih veterana 144. brigade s pridruženih još nekoliko Sesvećana, njih četrdesetak obilježilo je ovogodišnju veliku pobjedničku akciju Hrvatske vojske i policije, Oluju, dvodnevnim pohodom mjestima i smjerom kojim se tih nekoliko dana kolovoza 1995. godine kretala sesvetska brigada.


"Okupili smo se na mjestu odakle smo krenuli u Oluju prije 25 godina, to je dinaridski vrh Bitelić ponad Peruče. Kretali smo se smjerom i naseljima koja smo tada oslobađali, između ostalih i Vrliku gdje smo kod spomenika poginulim braniteljima zajedno s vrličkim gradonačelnikom Mirom Plazonićem zapalili svijeće, te smo posjetili poznatu vrličku česmu kod koje je Milan Begović napisao libreto za operu Ero s onog svijeta", govori nam predsjednik Udruge veterana 144. brigade HV-a Ante Plazonić, dodajući kako su potom na izvodu Cetine posjetili i najstariju hrvatsku katoličku crkvu sv. Spasa.


Posjetili su i hidroelekttranu Peruču koju su prilikom povlačenja Srbi minirali, ali je uspjela biti spašena i ona i sve nizvodno što bi vodena stihija odnijela da je brana u cijelosti popustila. 


Posjetili su i lokalitet Žuta greda gdje je nekolicina pripadnika brigade stradala u minskom polju, a neki od nazočnih u ovom pohodu, kao primjerice Marko Bošnjak, tom su ih prigodom izvukli.


Drugi dan nakon prospavane noći u planinarskom domu pohodili su Čavoglave, Umljanoviće i Strunje gdje su bili položaji brigade na drniškom ratištu, te je potom uslijedio povratak doma. 


"Mi zapravo svake godine obilježavamo mjesta stradanja Sesvećana na pozicijama gdje je brigada boravila, a svake pete godine, na "okrugle" obljetnice posjećujemo naše bojište u Oluji koje smo evo sad obišli", zaključuje Plazonić


Dug je ratni put sesvetske brigade, od početka agresije 1991. od ratišta na Banovini, preko južnog ratišta na dubrovačkom području do konačno Oluje nakon koje se ustvari ratna brigada polako rasformirala i nadajmo se da ju nikada više u tom smislu nećemo morati ponovo aktivirati, ali uvijek ćemo gajiti pijetet prema žrtvama naših sugrađana i sjećati se puta kojim je kročilo nekoliko tisuća Sesvećana koliko je tijekom rata prošlo kroz brigadu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.12.2023. 12:01:00

Create Account